Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Ο καθρέφτης και το μαχαίρι

Είναι το χρέος μεγάλο για τον καθένα, να ξεπεράσει τον Κύρη του, έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης. Και είναι αλήθεια, ότι πιο έντονο ακόμα και από την πάλη των τάξεων παραμένει στους αιώνες το χάσμα των γενεών. Ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στην πολιτική, τότε, το ζήτημα εκφράζεται με τρόπο τραγικό. Φοβερά παραδείγματα αντλούνται από την ιστορία. Από τα μεγαλύτερα, η σχέση του Φίλιππου του Β, με τον γιο του Αλέξανδρο. Η ιστορία της δολοφονίας του Μακεδόνα βασιλιά παραμένει σκοτεινή ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ρόλο της μαμάς του Αλέξανδρου, Ολυμπιάδας. Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας, η σύγκρουση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον πατέρα του Γεώργιο, τάραξε τα πολιτικά νερά τη δεκαετία του '60. Ο Ανδρέας, ηγέτης της αριστερής πτέρυγας της ένωσης κέντρου, υπήρξε η μόνη περίπτωση σύγχρονου Έλληνα πολιτικού που ο γιος τη βγήκε στα ίσια στον πατέρα του.

Βέβαια, η ζωή όπως και η ιστορία εκδικείται. Θα θυμάστε ίσως, την εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, σημερινού προέδρου της σοσιαλιστικής διεθνούς, στο ελληνικό κοινοβούλιο όταν ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε ο μπαμπάς του. Μιλούσε στη βουλή και έριχνε κλεφτές ματιές δεξιά και αριστερά, κοιτώντας αμήχανα το ρολόι που το χάρισε ο παππούς του, δίνοντας την εντύπωση ότι ανησυχούσε μήπως βγει το χέρι του Ανδρέα από πουθενά και τον αρχίσει στις φάπες. Είναι ο Φόβος του Κύρη που περιγράφει ο Καζαντζάκης, όταν στην αναφορά στον Γκρέκο εξομολογείται ότι απελευθερώθηκε σαν έμαθε ότι πέθανε ο πατέρας του. Τότε, ο Μεγάλος Κρητικός έγραψε τον Καπετάν Μιχάλη, που αποτελεί φόρο τιμής στον πατέρα του, Μιχαήλ Καζαντζάκη.

Θάνατος στους πάνω από τα τριάντα, αξίωνε ο θρασύς επαναστάτης, γαλλικός Μάης του '68, πυροδοτώντας το σύνθημα που απαιτούσε τη φαντασία στην εξουσία.
Προχτές, ο νεαρός πρόεδρος του συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας διετέλεσε μία πρωτότυπη όσο και τολμηρή πολιτική πατροκτονία, όταν μιλώντας στις Σέρρες απάντησε δημόσια στις παροτρύνσεις των στελεχών της ιστορικής ηγεσίας του κόμματος προκειμένου να συνεργαστεί ο Συνασπισμός με το Πασόκ στις ερχόμενες εκλογές. Ο νεαρός πολιτικός αρχηγός απηύθυνε το ρητορικό ερώτημα στους συντρόφους του γιατί δεν προχώρησαν στην συνεργασία οι ίδιοι, όταν το κόμμα, υπό την καθοδήγησή τους, ήταν στο τρία τα εκατό και κόπτονται για τη συνεργασία τώρα, που οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν στο δεκατρία, που λέει ο λόγος...

Ο Τσίπρας χτύπησε φλέβα μιλώντας τη σκληρή γλώσσα της αλήθειας απευθυνόμενος στην αριστερά της ήττας που εκφράζει ο Λεωνίδας Κύρκος, και στο κόμμα του συμβιβασμού στο 3% με το οποίο ταυτίστηκε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Αφήστε τους νέους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους, είπε στην ουσία ο πρόεδρος του Συνασπισμού προκαλώντας την άμεση αντίδραση τόσο του Λεωνίδα Κύρκου όσο και του Νίκου Κωνσταντοπούλου.

Θέλει μεγάλο θάρρος μία τέτοια τοποθέτηση και φαίνεται ότι ο νεαρός πρόεδρος το διαθέτει. Συνεχίζοντας, οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν τι θα έλεγε εάν το Πασόκ, εξασφάλιζε στο κόμμα του, μέσω της συνεργασίας, σαράντα βουλευτές στην επόμενη βουλή. "Μη μου λέτε τέτοια γιατί θα πέσω στις γραμμές του τραίνου" απάντησε, σφυρίζοντας ίσως, στο ρυθμό του between the lines of age του γερόλυκου Neil Young.

Το μεσημέρι, στο καθιερωμένο σαββατιάτικο τσίπουρο σχολιάζοντας στην παρέα το θέμα, παρατήρησα τον πενηνταπεντάρη γαλλοθρεμμένο φίλο μου και αιώνιο εραστή του Μάη, να αυτοσαρκάζεται, κρατώντας στο χέρι του το μαχαίρι και κοιτώντας ταυτόχρονα στον καθρέφτη, να μονολογεί θάνατος στους σκατόγερους...

50 σχόλια:

Τη 9 Νοεμβρίου 2008 στις 12:50 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Οι εποχές και τα παλιά ποσοστά (3%), είχαν μια συζητήσιμη διαχείριση.
Η σημερινές συγκυρίες και το διαφορετικό ποσοστό (10% ) δίνει άλλες προοπτικές και απαιτεί υπευθυνότητα και ρεαλισμό.
Δεν θα ήταν χρήσιμο, για το άνοιγμα συζήτησης, η παρελθοντολογία και η απόδοση ευθυνών στους παλιούς ηγέτες (δεν εξετάζουμε, αν και πόσες ευθύνες τους αναλογούν)
Το θάρρος και οι πρωτοβουλίες απαραίτητες καθώς και η απομάκρυνση από "κλειστές" γραμμές.
Ταυτόχρονα στην άκρη οι ουτοπίες.
Ούτε μινιμαλισμός ούτε μαξιμαλισμός.

Χρειάζονται οριοθετήσεις για να κρίνω τα λεγόμενα σου.
Έχω ενστάσεις, μάλλον προβληματισμούς.
Ενάντιος σε αφορισμούς, δηλώνω.
Θα επανέλθω...

 
Τη 9 Νοεμβρίου 2008 στις 1:06 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Σπίθας

Το ποστ αγαπητέ διαδικτυακέ φίλε δεν προσπαθεί ούτε επιθυμεί να αποδώσει ευθύνες σε κανένα και για τίποτα. Συζητά τις δηλώσεις του προέδρου του Συν ως μοναδική εκδήλωση θάρρους απέναντι στα "ιερά τέρατα" της ελληνικής αριστεράς. Είναι πλέον πασιφανές ότι η πολιτική άποψη που εκφράζεται από την ηγεσία του Συν δεν συζητά με κανένα τρόπο την συνεργασία με το Πασόκ ότι και να λένε οι "ιστορικοί ηγέτες" του κόμματος.
Και αυτό από μόνο του αξίζει την ανάρτηση.

 
Τη 9 Νοεμβρίου 2008 στις 3:24 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Το ποστ, αγαπητέ μου βάζει τα χέρι
"επί τω τύπω των ήλων" και καλά κάνει.
Αν δεν άξιζε η ανάρτηση δεν θάκανα σχόλιο.
Με ξέρεις, νομίζω.
Με προβληματίζει το θέμα και η πρόθεσή μου είναι να γίνει ουσιαστική πολιτική ανάλυση.
Εδώ αναφέρεσαι σε σημαντικά πολιτικά θέματα και καλό είναι να δούμε όλες τις παραμέτρους καλοπροαίρετα.
Δεν έθεσα απόψεις προκατειλημμένος, αλλά προβληματισμένος.
Εκείνο που θάθελα να επισημάνω, κατά την γνώμη μου, είναι η διαχείριση του ποσοστού με πολιτικό ρεαλισμό.
Μάλλον παρεξήγησες:)

Να γίνω συγκεκριμένος, λοιπόν:
"Ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπισκ, έχει ταχθεί υπέρ των συνεργασιών ανάμεσα σε αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα, εφόσον υπάρχουν οι προϋπόθέσεις"
Αυτό δημιουργεί πρόβλημα εν όψει του επικείμενου συνεδρίου της ΚΕΑ. Η διακήρυξη της ΚΕΑ (Κόμμα Ευρωπαικής Αριστεράς) εν όψει των ευρωεκλογών θα εμπεριέχει πολλά στοιχεία που είναι αντίθετα με την γραμμή των συνιστωσών του Σύριζα.
Τίθεται πλέον και θέμα αν ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να ανήκει στην ΚΕΑ.
Σοβαρό ζήτημα, λοιπόν.
Αλίμονο, αν είναι μόνο θέμα πολιτικής αντίληψης του Τσίπρα.
Νομίζω, και να με διαψέυσεις, αλλά υπάρχει μεγάλο ζήτημα .
Έχεις ενημερωθεί για το ζήτημα της "Αυγής" και την κόντρα για τις απόψεις στελεχών περί συνεργασίς ή μη με το ΠΑΣΟΚ.
Τονίζω τελικά ότι δεν είναι ο ένας που αποφασίζει και δη ο Τσίπρας.
Έπειτα υποστηρίζω μην υπερτιμούμε τις δηλώσεις του, αλλά ούτε και να τις βλέπουμε σαν προσωπικές.
Δεν αναφέρομαι στις ικανότητες του, ούτε ότι δεν έχει την δυναμική να προχωρήσει μπροστά.
Αναφέρομαι στα γεγονότα και στις απόψεις που αντιπαρατίθεντια και στους συσχετισμούς που οδηγούν σ'αυτές τις δηλώσεις.
Δεν είναι προσωπικό το θέμα ούτε θέμα ηλικιών,. Αυτο ήθελα να πώ.
Αλλά επαναλάμβάνω είναι πολύ μεγάλο το ζήτημα και πρέπεινα δούμε όλες τις πλευρές του.
Προφανώς, θα επανέλθω, αν κρίνεις ότι η πρόθεσή μου βοηθάει στη διερεύνηση πολλών ακόμη συνιστωσών και παραμέτρων, που δεν έχουν τεθεί επί τάπητος και τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέψουμε.

 
Τη 9 Νοεμβρίου 2008 στις 3:37 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Και κάτι ακόμα, καλοπροαίρετα.
"Θάνατος στους σκατόγερους"
Δεν μ'αρέσει. Και δεν αναφέρομαι στον Κύρκο ούτε στον Κωνσταντόπουλο.
Θάνατος λοιπόν, στους πάνω από 35???

Δηλαδή:
Αλαβάνο, Παπαγιαννάκη, Δραγασάκη, Μπανιά, Γλέζο, Κουβέλη και ακόμη γιατί όχι, ανθρώπους της τέχνης ( και αυτό πολιτική είναι) Μιχαλακόπουλος, Καρακατσάνης, Αλεξάκης, Βαζέχα, Ρεχάγκελ, κοκ

 
Τη 9 Νοεμβρίου 2008 στις 5:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Σπίθα,

Ξεκινώ από το τελευταίο. Ο φερόμενος φίλος που λέει το "θάνατος στους σκατόγερους" στο κείμενο είναι 55 ετών, παιδί του Μάη, και αυτοσαρκάζεται χρησιμοποιώντας τη ρήση του κόκορα από τον Αρκά, μπροστά στον καθρέφτη κρατώντας το μαχαίρι. Ετοιμάζεται δηλαδή να κάνει χαρακίρι.

Μα και ο Τσίπρας αυτό κάνει. Διαπράττει ακρωτηριασμό. Απαραίτητο όμως και ιστορικά αναγκαίο.
Σημείωσε ότι είμαι πάνω από τα 35 οπότε με παίρνει η μπάλα.
Αυτά προς αποφυγή παρeξηγήσεων.

Στα λοιπά ενδιαφέροντα που αναφέρεις, τώρα, χωρίς στρογγυλέματα όπως πάντα.

Η δήλωση στις Σέρρες όπως και η πολιτική γραμμή σαφώς και δεν είναι προσωπική επιλογή του Τσίπρα. Εάν θέλεις να γράψω ότι είναι στη γραμμή Αλαβάνου, το κάνω πολύ ευχαρίστως.
Ο Αλαβάνος απέδειξε ότι είναι ένας παράτολμος άνθρωπος. Πραγματικός τζογαδόρος. Του βγήκαν όμως όλα. Ο Σύριζα, η επιλογή του να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες και στο Ηράκλειο διακινδυνεύοντας πέρσι την εκλογή του, η επιλογή του Τσίπρα στην προεδρία του Συν, εκτοξεύοντας το κόμμα και τα ποσοστά του.
Και εάν δεν κάνω λάθος με τις επιλογές συμφωνήσατε στο κόμμα. Ανανεώθηκε η Πολιτική Επιτροπή σε τεράστιο ποσοστό με νεολαίους, γεγονός που αποδεικνύει την πλειοψηφική τάση για πραγματική ανανέωση.
Πάμε στα πρόσωπα τώρα. Ο Τσίπρας "κάρφωσε" στις Σέρρες τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο που έχουν βγει παγανιά μαζί με άλλους βεβαίως και προπαγανδίζουν την μειοψηφούσα (μήπως κάνω λάθος?) τάση στον Συν για κοινή εκλογική κάθοδο με το Πασόκ.

Προπαγανδίζουν δηλαδή ανοικτά την άποψη της Δαμανάκη, του Ανδρουλάκη, του Βούγια, της ΑΕΚΑ και των λοιπών που ενσωματώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ του Πρωτόπαπα, της Βάσως και του Άκη, δίνοντας τους "αριστερό" άλλοθι. Εξαργυρώνοντας ο καθένας ότι του πήγαινε καλλίτερα.
Αυτό το κόμμα θέλετε? Αυτό το κόμμα που η πρώην πρόεδρος είναι σήμερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ο μετά από αυτήν πρόεδρος συναλλασσόταν με τον Καραμανλή για να γίνει ο πρώτος αριστερός Πρόεδρος της Δημοκρατίας? Τότε γιατί να ψηφίσει ο κόσμος αυτό το κόμμα, Σπίθα?

Εγώ μέλος του Συν δεν είμαι και το γνωρίζεις, ούτε καν "οπαδός" αλλά σαν "φίλαθλος" έχω την γνώμη φίλε, ότι ο Σύριζα σκίζει στις δημοσκοπήσεις γιατί ακριβώς η ηγεσία του κόμματος πείθει ότι η εποχή της Μαρίας και του Κωνσταντόπουλου τελείωσε.
Γιατί ο Σύριζα σήμερα μιλάει για την μεγάλη αριστερά αυτή που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε και το ΚΚΕ κι ας κάνουν εκεί στον Περισσό ότι δεν καταλαβαίνουν.
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτό αποτελεί στοίχημα ζωής για τον Αλαβάνο.
Ο Λεωνίδας αποτελεί οπωσδήποτε μία εμβληματική μορφή της αριστεράς. Μέλος της γενιάς που δυστύχησε να διαχειριστεί την ήττα. Τα τραγικά λάθη και τα ξεπουλήματα. Με διασπάσεις, αντιπαλότητες και ανελέητες εσωτερικές διαμάχες. Που κατόρθωσε όμως να ενώσει την αριστερά το 1988 και να την ξαναδιαλύσει το 1991 γιατί είχε φαίνεται στο πολιτικό της DNA την κατάρα της ήττας. Μίας ήττας που η γενιά του Τσίπρα δεν δείχνει διατεθειμένη να την διαιωνίσει ούτε και να απολογείται για τίποτα και σε κανένα. Και αυτό γίνεται πλέον πεντακάθαρο.
Γι αυτό και ο Λεωνίδας έπρεπε να κάτσει στ' αυγά του ως σοφός Νέστορας όπως έκανες και ο Χαρίλαος που διαφωνούσε στα τελευταία του με την ηγεσία του ΚΚΕ, και να μην μπαίνει κάθε τόσο στη μύτη της ηγεσίας του Συν με δηλώσεις, αναμασώντας πολιτικές που έχουν απορριφθεί από τα όργανα του κόμματος. Ή μήπως κάνω λάθος?

Γιατί πόσταρα το θέμα, τώρα. Γιατί θεωρώ εξαιρετικό γεγονός σήμερα ένας νέος πολιτικός και ιδιαίτερα της αριστεράς (που παραμένει τραγικά απούσα, παρά τον ορυμαγδό) να διαπράττει το κακούργημα της "πολιτικής πατροκτονίας", on camera.

Παρά το ότι θεωρώ de facto τη ρήξη απαραίτητη προϋπόθεση για να κυλήσουν τα πράγματα στην ιστορία, δεν παραγνωρίζω και τη δυσκολία που κρύβει μία τέτοια πράξη γιατί όπως καταλαβαίνεις πολύ καλά, είναι πολιτική ενέργεια που πρέπει να εκτελεστεί πέρα από συναισθηματισμούς και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας αψυχολόγητος κωλοπαιδαρισμός, όπως προσπάθησαν να το μεταδώσουν οι "κύκλοι" του Κωνσταντόπουλου.


Υ.Γ.1 Ο τίτλος του ποστ είναι δανεισμένος από το βιβλίο του Μάνου Χατζιδάκι.

Υ.Γ.2 Συντροφικούς χαιρετισμούς στον Βαβέχα και στον Ρεχάγκελ...

 
Τη 9 Νοεμβρίου 2008 στις 5:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger pentanostimi είπε...

επιτρέψτε μου μια σκέψη
γενικά και απο αποψη αρχής μπορει και οφειλει να τάσσεται ο χ αριστερος πολιτικος και το ψ αριστερο κόμμα υπερ των συνεργασιων
Το θέατρο του παραλογου ομως που εχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία 15 χρόνια,[προτασεις στον αέρα,για προεκλογικες σκοπιμοτητες,και παγίδευσης ψηφοφορων] οδηγει οποιο, ακομη και τη δαμανάκη να ειναι αρκετά σεμνή στις τοποθετήσεις της[κατι ξερει]νομιζω πως μας εχει κανει σοφοτερους.
Με μια κουβεντα ,αν υπηρχαν σοβαρες προτάσεις επι της ουσιας και προγραμματικες συγκλισεις η ιστορια αυτη θα ειχε προχωρήσει
Απλα το παιχνιδι της γατας με το ποντικι οδηγει εκ των προτερων σε ναυαγιο τετια πιθανοτητα.Κανεις δεν πιστευει κανενα ,ακομη και για απλη συνεργασια, για ενα σοβαρο θέμα εστω και με μικρες υποχωρήσεις
Δεν προκειται περι αυτου αλλα περι συνεχισης μιας φαρσοκωμωδίας που ειναι εις βάρος της αλλαγης της κοινωνιας

 
Τη 9 Νοεμβρίου 2008 στις 5:44 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ pentanostimi

Που πάντα ήταν δεδομένο ποιός κάνει το ποντίκι και ποιός τη γάτα. Μόνο το τυρί στην ποντικοπαγίδα αλλάζει. Μόνο που από ότι φαίνεται, η νέα ράτσα ποντικιών εκτός από το τυρί βλέπει και την φάκα!

 
Τη 9 Νοεμβρίου 2008 στις 6:41 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Vasike metoxe
Αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν τα πράγματα:)
Το ποστ που ανέβασες, μόλις το είδα, είπα " ωχ, έπεσε δουλειά!".

Λοιπόν:
Να ξεκαθαρίσω ότι:
1. Δεν υπεραμύνομαι ούτε ασπάζομαι των απόψεων Κύρκου - Κωνσταντόπουλου.
2.Δεν αναφέρομαι, καν, στα σενάρια συνεργασιών. Ασχετα, προς το παρόν για το θέμα που εγώ αναφέρομαι.
"Παίζονται" και το ξέρω πολύ καλά, εκ των έσω και όχι εκ των έξω, όπως παρουσιάζεται στον τύπο.

2. Συμφωνώ δηλαδή, στα περισσότερα μαζί σου, αλλά επικεντρώνομαι στις εωτερικές δομές και στα προβλήματα που προκύπτουν λόγω των ευρωεκλογών. Οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές και ως εκ τούτου η θέση απέναντι στην ΚΕΑ επιφέρει και όσα παραπάνω ανέφερες.
Έτσι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να παίξουν και οι απ'έξω το παιχνίδι τους.
Το ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΉΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΝΑ ΠΆΕΙ ΧΑΜΈΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΈΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΈΡΕΙΣ.

3.Είχες ξαναθέσει παλιά το ερώτημα "γιατί ο κόσμος να ψηφίσει ένα τέτοιο κόμμα που έχει γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, όχι σε επίπεδο προγραμμματικό, αλλά στελεχών"
Μα έίχες και έχεις δίκιο, δεν αντιλέγω.
Δεν το συζητώ.

4. Είναι ανάγκη να κατανοηθεί ότι το θέμα δεν είναι το ηλικιακό ούτε η στάση του Τσίπρα, μόνο.
Είναι θέμα επαναπροσδιορισμού στόχων και επιλογών συμμαχιών σε επίπεδα βάσης.
Με προτάσεις για θέσεις ουσιαστικές σε προβλήματα επίκαιρα, με "λόγο" και όχι αντίλογο.
Δεν είναι εύκολο αυτό. Χρειάζονται νέες φωνές με πολιτικό λόγο. Σ'αυτό συμφωνώ.

Δεν συμφωνώ στην προσωποποίηση, με δύο λόγια και δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το πρόβλημα.

Θα σου πώ, ακόμη ότιτο θέμα είναι:
Προτάσεις σε συγκεκριμένα θέματα που θα πείσουν τον κόσμο ότι είναι εφικτές.

Α) Ενεργειακό: Με δεδομένο το συσχετισμό δυνάμεων ποιά η γραμμή και ποιά πρόταση που εξασφαλίζει ενέργεια και επενδυτικό πρόγραμμα?
Β) Ανοιξε εφημερίδα και πες μου ποιό κόμμα έχει μιλήσει.
Μιλάνε για εναλλακτικές μορφές ενέργειας
Το ΠΑΣΟΚ είναι για γέλια, μιλάει για σύνδεση Κρήτης με το σύστημα . Μιά πρόταση του 1984 που δεν γίνεται!!!
Μα αυτό έπρεπε νάχει γίνει εδώ και 25 χρόνια, τώρα δεν είναι δυνατόν, είναι αστείο, δυστυχώς.

Γ) Παιδεία:
Οι θέσεις είναι αντί-θέσεις και διαφωνώ.
Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και γίνετια σπέκουλα. Δεν συνεχίζω να αναλύω γιατί το θεωρώ, ανόητο.

Δ) Το σημαντικόερο.
Έχουμε μείνει πίσω στην προώθηση ιδεών για την αντιμετώπιση των εργσιακών θεμάτων.
Απαιτείται εργατικό επιτελείο που θα προτείνει απλά πράγματα.
Εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων γιατί τα συνδικάτα αγνοούν τα νέα προβλήματα και την αντιμετώπισή τους.
Έχουν "γεράσει"και έχουν ενσωματωθεί.
( υπάρχουν κείμενα σχετικά, Ινστιτούτο εργασιακό, Ρόμπολης)

Ε) Σύνδεση της πολιτικής άποψης και εύρεση τρόπων εφαρμογής! Εδώ μηδέν!
Λοιπόν τι να κάνω τα λόγια όταν δεν έχεις την δυνατότητα να μου πείς και να μου δείξεις στην πράξη πως θα λύσεις ένα απλό εργασιακό πρόβλημα.

θα ανεβάσω ποστ, δεν πάει..
Θα επισημάνω τι εννοώ με συγκεκριμένα πολιτικό επιχείρηματα και με απόψεις που δεν τις ακούω και δεν βλέπω να πραγματοποιούνται.

Πάταξη νεποτισμού, διαφθοράς, αρμόδιοι δημόσιοι φορείς που εφαρμόζουν τους νόμους. Αυτό είναι το αποδεδειγμένο μεγάλο πρόβλημα στην ελλάδα. Με τα λόγια δεν ξορκίζεται.
Αντίθετα μην ξεγελιόμαστε, τα πράγματα είναι αντιστρόφως ανάλογα με τα ποσοστά, Χειροτερεύουν.
Βλέπω γεγονότα αντίθετα απ' αυτά που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες και αντί να υπάρχει δημοκρατικη στράτευση ιδεών,
υπάρχει μάχη "ομάδων"

 
Τη 9 Νοεμβρίου 2008 στις 7:08 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Και να γίνω με δυο λόγια πιο σαφής.
Το ΠΑΣΟΚ στερείται κάθε πολιτικού λόγου.
Δεν έχει πουθενά ξεκάθαρη άποψη απέναντι στην Ν.Δ ,σε κανένα θέμα.
Μπαλατζάρει για να κρατήσει ισορρπίες και ψηφοφόρους.
Η διαφορά τους είναι όση και η διαφορά των προσώπων και στελεχών που απαρτίζουν τα δύο κόμματα. Τίποτα για ουσιαστικό πολιτικό πρόγραμμα

Η αριστερά (αφήνω το ΚΚΕ απέξω, δεν συζητώ για το κόμμα αυτό λόγω αρχών και το εννοώ. Καπηλεύεται την ιστορία αγωνιστών του.ΤΈΡΜΑ)

Η αριστερά η κοινοβουλευτική, ο Σύριζα δηλάδή, έχει την ευθύνη για το εξής.
Δεν έχει ξεβρακώσει το ΠΑΣΟΚ και δεν έχει καταφέρει να πείσει ένα μεγάλο ποσοστό υποψιασμένων και προοδευτικών πολιτών ότι θα παλέψει και θα αγωνιστεί με πράξεις για τα προβλήματα επί της ουσίας.
Η ΑΠΕΡΓΊΑ δεν είναι ο μόνος τρόπος.
Ούτε η πολιτική του πεζοδρομίου.
Αρκετά πιά.!!
Έχει 1000 τρόπους να δουλέψει, ας αφήσει τα επικοινωνιακά.
Δηλαδή τι άλλο να πούμε...
Δεν πρέπει και δεν θέλω να ευτελίζω τις ιδέες μου ούτε επιζητώ άλλοθι, αριστερής φρασεολογίας και μόνο.

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 2:39 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Απλά στην όλη ιστορία διακρίνω μια ιδεολογική αντίθεση.
Δεν μπορείς να λες συνέχεια κατωνο δικομματισμός και συγχρόνως να λες δεν συνεργάζομαι με κανένα!

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 7:21 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Αθεόφοβε
Έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι λάθος.
Αυτό επισημαίνω με άλλα λόγια και εξηγώ την διαφωνία μου.

Η διαχείριση ενός μεγάλου ποσοστού θέλει διάλογο επί της ουσίας,όχι Αντι-ΘΈΣΕΙΣ.
Μπορείς χωρίς φοβικά σύνδρομα να κάνεις προτάσεις (αν έχεις) και να εγγυηθείς την αυτόνομη πολιτική σου υπεροχή, ταυτόχρονα να μην γυρνάς προσχηματικά την πλάτη στην ανύπαρκτη πολιτική.
Το πως θα γίνει αυτό είναι το ζητούμενο.
Αλλά δεν διακρίνω αναζήτηση σ'αυτό.
Διακρίνω μια τάση "καλό είναι και το 10%".
Δεν μπορείς να λές κάτω ο δικομματισμός και μετά "δεν ξέρω".
Υπάρχουν τρόποι που αποδεικνύεις τον προγραμματικό πολιτικό λόγο και ρεαλιστική πολιτική, να εγγυηθείς την αυτονομία σου και παράλληλα την συμμετοχή σου πάνω σε απλά βασικά θέματα που αναγκάζουν τον άλλο να τα αποδεχτεί χωρίς να κινδυνεύει η φερεγγυότητά σου και η ανεξαρτησία σου.

Άλλη στάση είναι "Αντι" και δεν προσφέρει παρά μόνο στσσιμότητα και περιχαράκωση. Δεν αρκεί.

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 8:37 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Κάποιες απλές προτάσεις με μεγάλη σημασία που αποφεύγονται ( χαλάνε οφίτσια;)
Δεν είμαι ο καταλληλότερος αλλά ας βρουν οι ειδήμονες καλύτερες.
(Γιατί προτάσεις, όπως: κατώτατος μισθός 1500, στην παιδεία 7%, ή 27% .
Επιδόματα θέρμανσης....ΕΕΕ τότε να βγούμε και να υπερθεματίσουμε.)

Κολοκυθιά λέγεται το παιχνίδι!

Λοιπόν, εν ολίγοις και ταπεινά, τόσα ξέρω τόσα λέω.

1. Αυτοδιοίηκητο Δικαστηρίων
(Πολύ σημαντικό)

2. Έλεγκτικοί φορείς για τα κονδύλια της Ε.Ε και σύσταση διακομματικής επιτροπής για την σωστή διαχείριση τους
(βλέπε Ζαχόπουλος)

3.. Ανεξάρτητες Αρχές και Επιτροπή Ισης Μεταχείρησης.
Ενεργοποίησή τους και αρμοδιότητες σε άμεση σύνδεση με τον Ευρωπαικό Διαμεσολαβητή για την μη τήρηση των άρθρων του Συντάγματος.

Τυχόν σύσταση του Συνήγορου του Πολίτη
προς Δημόσια Αρχή για καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων ανθρώπου, αμελητί η υπόθεση στον εισαγγελέα.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες από τον Συνήγορο του Πολίτη και δεν επεμβαίνει κανείς.

4. Έλεγχος στις Δημόσιες υπηρεσίες μέσω των αρμοδίων Ορκωτών Ελεγκτών και της Επιθεώρησης Εργασίας. Γίνεται??
Όχι, τίποτε από αυτά δεν λειτουργεί.
Γιατί?
Επειδή είναι τα πιο σημαντικά και θα υποχρεωθου οι "δοτοί" να λογοδοτούν.

5. Με ένα κράτος που αυθαίρετα, μέσω των αρμοδίων φορέων του δεν αλλάζει τίποτα αν δεν πάψει η κακοδιαχείρηση και η άνιση και επιλεκτική συμεριφορά προς υμετέρους...παπαλα.

Αυτά τα απλά δεν είναι τόσο ελκυστικά για προτάσεις. Αλλά είναι παγκοσμίως αποδεκτό το ότι αν το κράτος δεν λειτουργεί παρεμβατικά δίκαια, τότε αποτελεί όργανο του κατεστημένου, των καρτελ και των σφετεριστών.!!!
Γνωστό αλλά εδώ η διαφθορά πάει σύννεφο!!
Πώς γίνεται να χειροτερεύουμαι, συνεχώς
(υπάρχουν στοιχεία, θα τα αναφέρω...)

Το παιχνίδι στημένο πριν αρχίσουμε τα "βαρύγδουπα", περί παιδείας (άρθρο 16)
Εγγύηση κατώτατου μισθού και πόση αύξηση θα παουμε. 3% ή 3,5 %.

Ποσόν για την παιδεία ! 5% ή 15%
Μα και 20% να δώσεις θα το φάνε οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι.

Ποιός διασφαλίζει την σωστή διαχείριση!
Μπορεί να γίνει πρόταση που να πειστώ ότι όποιος βάλει χέρι σε λεφτά του δημοσίου θα πάει μέσα?

Που πήγαν τα λεφτά των ταμείων?
Ποιός την πλήρωσε ? Κανείς.

Ποιός δίνει "μικροαναθέσεις" στην Ζίμενς?
Στο αρχείο . Γιατί?

Έλεγχος και στα οικονομικά των κομμάτων.
Λεφτά ων πολιτών είναι!!
Γιατί δεν το κάνει πρόταση η αριστερά?

Εγώ αυτά τρώω στη μάπα και αυτά τρώνε οι πολίτες που τα βλέπουν.
Ας κάνουν τις κατάλληλες προτάσεις για να μην είμαστε " Κράτος με λαμόγια" και να ξεουμε ότι όποιος παρανομεί, θα υποστεί τις συνέπειες.

Δεν γίνεται , όμως. Χάνεται η πελατεία!
Το ρουσφέτι και τα "κονέ"!
Όλων, δυστυχώς. Γι'αυτό μόκο και πετάμε τα ίδια συνθήματα.
Μα με συνθήματα και δηλώσεις "ατάκες" παίζουμε θέατρο σκιών για κατανάλωση.
Τζάμπα είναι, δεν χάνει κανείς, εκτός από αυτούς που πάντα έχαναν.

Η συνειδητοποίηση του πολίτη αρχίζει από το να γνωρίζει τα δικαιώματά του και να επιζητά την εφαρμογή τους, από το τους αρμόδιους φορείς.
Τα άλλα, να γίνω καλό παιδί και να 'αυτοσυμμαζευτώ, μάλλον γι απροσκοπικά μου φαίνονται και θα με γελά ο Σουφλιάς και ο Αλογοσκούφιας.

Ααα Το Υπουργείο Περιβάλλοντος που είναι ?? Στου κουφού την πόρτα??

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 2:01 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Πάνω που είπαμε πως επιτέλους βρέθηκε κάποιος που θα βγάλει την αριστερά από το περιθώριο και τα μονοψήφια μίζερα ποσοστά, νάσου και οι εμφανίστηκαν στο μετερίζι οι χιλιοειπωμένες απόψεις περί συνεργασίας ή μη του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ.
Από ποιους; Από κείνους που ό,τι είχαν να δώσουν και να προσφέρουν το εξάντλησαν και το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν, από δω και πέρα, θα ήταν να κάτσουν στη γωνιά και να αφήσουν τη ζωή να προχωρήσει!
Ακούγεται σαν ασέβεια προς τους παλιούς αγωνιστές αυτό που λέω αλλά το ίδιο ασέβεια είναι να μη μπορείς να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να αναμασάς τα ίδια λόγια περί συνεργασιών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν και να προσπαθείς με παλιά υλικά να χτίσεις νέα οικοδομή!
Ο Τσίπρας θεωρώ πως είναι η μεγάλη ευκαιρία της αριστεράς να διεκδικήσει μέχρι εξουσία και να πάψει να περιορίζεται στο ρόλου του μόνιμα φωνασκούντα και διαμαρτυρόμενου για τους πάντες και τα πάντα. Είναι η ευκαιρία της αριστεράς να μεγαλώσει πατώντας πάνω στις φρέσκες ιδέες και όχι αεροβατώντας στα γερασμένα συνθήματα και στα ξεπερασμένα από το χρόνο ιδεολογήματα.
Όσοι προτάσσουν, πριν τις εκλογές ,το θέμα της συνεργασίας του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ κάνουν –αθέλητα πιστεύω- τη μεγάλη ζημιά στην υπόθεση της μεγάλης και ενιαίας αριστεράς.
Ποιος νέος ψηφοφόρος θα έρθει στο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι να του πει ότι ο Πάγκαλος, ο Λαλιώτης και οι λοιποί, θα αναλάβουν και πάλι να πάνε τη χώρα μπροστά;
Δεν ξέρω, μερικά πράγματα είναι τόσο αυτονόητα που απορώ πως άνθρωποι σαν τον Κύρκο ή τον Κωνσταντόπουλο δεν τα καταλαβαίνουν-ή μήπως τα καταλαβαίνουν;
Όσο για το ότι δεν μπορείς να μιλάς για χτύπημα του δικομματισμού και παράλληλα να απορρίπτεις τη συνεργασία, δεν νομίζω πως απέρριψε ποτέ τη συνεργασία ποτέ ο ΣΥΝ!
Το θέμα είναι με ποιόν θα συνεργαστείς και κύρια, πότε…

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 4:18 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ syneas
Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να μην αναφέρεσαι σε μένα, λέω..
Γιατί ταυτίζομαι πλήρως με όσα λες και συμφωνώ χωρίς ενδοιασμούς.
Αλλά έβαλα κάποια πρόσθετα ζητήματα που δεν αφορούν συνεργασίες και μόνο.
Αφορούν λογικές μιας νέας αριστεράς που αφήνει το παρελθόν και αγγίζει τα πρακτικά και ουσιαστικά. Πολιτική είναι η πράξη και το εφικτό και όχι η έκθεση ιδεοληψιών.
Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός και να κρίνομαι επί των θέσεων μου και όχι για όσα δεν με χαρακτηρίζουν και δεν ασπάζομαι. Στο διαδίκτυο υπάρχει και μια δυσκολία σε λεπτά θέματα.
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου γι'αυτά και δεν δίνω βέβαια ούτε εξετάσεις ούτε ζητώ επικυρώσεις.
Τάχω φάει αυτά με το ΠΑΣΟΚ,από τότε που ήμουν νιός και γέρασα. Σκέψου να τ'ακούς σε 20 εκλογικές αναμετρήσεις . Έλεος...πάλι 20 χρόνια πίσω!

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 6:01 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Όχι βρε Σπίθα, γιατί να αναφέρομαι σε σένα; Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα σου το έλεγα για να …διασταυρώσουμε τα ξίφη της ιδεολογικής μας αντιπαράθεσης!
Εκτός κι αν είσαι ο Κύρκος ή ο Κωνσταντόπουλος ή υποστηρικτής των απόψεών τους. Δεν είσαι;

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 6:19 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Side21 είπε...

Τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις …
«αμετροέπεια» και «απρέπεια» …
χρησιμοποίησε κάποτε ο κ. Νίκος – όντας αρχηγός κόμματος, όταν στελέχη του μίλαγαν για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε εποχές προεκλογικές που ο ΣΥΝ βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος παλεύοντας για το + - 3% …
Τότε ή τώρα μιλούσε με μέτρο (α + μέτρο + έπος) ;
Και τότε ή τώρα έπρεπε (εκ του α + πρέπει) να μιλά για συνεργασία ;
Για τον σ. Λεωνίδα δε έχω τίποτα να πω …
ήταν πάντα υπέρ των συνεργασιών …
μέχρι την επόμενη διάσπαση !!!
Ποτέ δεν ήμουνα υπέρ του να «σκοτώνουν τα’ άλογα σαν γεράσουν» ...
Επίσης πιστεύω ότι η γνώση και η πείρα είναι πολύτιμες , ιδίως αν εκφράζονται μέσα από διαδικασίες σε χώρο και σε χρόνο κατάλληλο κι όχι μέσα από κραυγές στα ΜΜΕ κι ούτε με την άσκηση προσωπικών πολιτικών ...
Μόνο τότε αποτελούν πολύτιμο υλικό κι όχι βαρίδια για τον όποιο πολιτικό χώρο …
Στο κύριο θέμα μας τώρα :
- Απαραίτητη προϋπόθεση μιας ειλικρινούς πρότασης συνεργασίας μεταξύ δυο κομμάτων, πέρα από τη βάση και τους όρους, είναι το να συνοδεύεται κι από μια ατζέντα με τα κύρια θέματα καθώς κι ανοιχτές προτάσεις για την άλλη πλευρά, αλλά και τους ενδιαφερόμενους πολίτες έξω απ’ αυτά.

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 6:21 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Οχι μωρέ syneas δεν είμαι!
Ακόμα μερικά χρόνια και ίσως τα καταφέρω:)

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 6:28 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Σωστός, side21.

Μεταξύ μας τώρα:)
Ο metoxos ανέβασε το ποστ και τώρα το διασκεδάζει μου φαίνεται!

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 6:43 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger doctor είπε...

Ο Τσίπρας είναι μια σαπουνόφουσκα που σιγά σιγά σκάει.
Η ανανεωτική αριστερά πάντα έπαιζε μεταξύ 1,5-3%.
Τώρα ο ΣΥΝ κάνει ένα άνοιγμα λαϊκισμού με ολίγη Κούβα, ολίγον Μάο και ένα ασαφές όραμα.
Ποια χώρα είναι το πρότυπου του Τσίπρα; Καμία.
Μάλλον θέλει να πρωτοτυπήσει παγκοσμίως.
Τι να πω. Συμμετείχα κάποτε στην εκλογική διάσωση του ΣΥΝ, όχι από οίκτο και έλεος αλλά διότι για μένα ο Ν.Κωνσταντόπουλος είχε μια σοβαρότητα την οποία ο ΣΥΝ έχασε και με τον Αλέκο αλλά και με τον Τσίπρα.
Για την Αλέκα δεν θα μιλήσω. Αυτή είναι αλλού...

doctor

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 6:45 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger doctor είπε...

Πως γίνεται δηλαδή και το Αριστερό Κόμμα συμμετείχε στην Σουηδία στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος;
Πως γίνεται και όλα τα κόμματα της Αριστεράς (π.χ. Ιταλία) έχουν συμμετάσχει ή έχουν σκοπό να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και η ελληνική Αριστερά επιλέγει τον δρόμο του λαϊκισμού και της εκ του ασφαλούς αντιπολίτευσης;
Είναι σαν να λένε: ψηφίστε μας, αλλά εμείς δεν πρόκειτα ποτέ να κυβερνήσουμε.

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 7:11 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Doctor
Θα πυρποληθώ !
Ανάβεις φωτιές, ανάβεις φωτιές κι'από όπου περάσεις κάνεις καταστροφές:))

Δεν ξέρω, δεν απαντώ!!
Καλή εβδομάδα, doctor.
θα ξετινάξεις την μπάνκα:)

@ Vasike metoxe

Το είπα απ'την αρχή, δεν τόπα:)
"Ωχ, θάχουμε δουλειά, εδώ.."

Μίλησα πολύ, μην κάνω κατάχρηση χώρου!

Καλησπέρες !!

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 7:56 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Σπίθας

Μετά τον καταιγισμό σχολίων αποφάσισα ότι απλώς προεδρεύω. Θα σου δώσω και τα password του blog να ησυχάσω....Φαντάσου να είχε πέσει δουλειά όπως φοβόσουν τι θα γινόταν!

Ωραία η πλάκα, αλλά και η συζήτηση είναι εξαιρετική μαζί σας φίλοι, και οι προβληματισμοί καίριοι.

Το ζήτημα που θίγει ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ είναι λογικό. Απαιτείται όμως μία βάση για τη συζήτηση που δεν νομίζω ότι υπάρχει. Είδε κανείς κάποια πολιτική ανάλυση για τα αίτια της ήττας του Πασόκ στις περσινές εκλογές? Πέρσι μάλιστα σαν σήμερα πλακωνόντουσαν για την εκλογή προέδρου και τώρα καμαρώνουν ως καταλληλότεροι. Γιατί, τι έκαναν ένα χρόνο τώρα? Ποιές πολιτικές προώθησαν? Ας είναι καλά οι κουμπάροι, οι Ζαχαρόπουλοι, οι Ρουσόπουλοι, τα σοδομημένα ομόλογα που στέγνωσαν τα ταμεία, τα βατοπαίδια και κυρίως ο χειρισμός της κρίσης από τον Αλογοσκούφη. Με τέτοια κυβέρνηση ο Ανδρέας θα κέρδιζε τις εκλογές από την εντατική στο Ωνάσειο, με τη Μιμή απ'έξω να μοιράζει τα υπουργεία στους δανειστές της βίλας...
Αθεόφοβε η συνεργασία είναι δεδομένη. Μας προετοιμάζουν για συγκυβέρνηση Γιωργάκη - Ντόρας. Τα υπόλοιπα είναι για να λέγονται.
Ποιός έχει τα νεφρά τώρα να αναλάβει την εξουσία μέσα στον χαμό?
Η Ζίμενς θα τους αποτελειώσει. Εδώ θα είμαστε.

SYNEAS και SIDE21 ας μην είμαστε άδικοι με τον Κωνσταντόπουλο. Πήρε το κόμμα εκτός βουλής από την απίστευτη Μαρία, το 1993, και το πήγε στο 5,5% το 1996. Εκλέχθηκε κόντρα στον Αλαβάνο τότε, και έκλεισε τον κύκλο του με την αποτυχία των ευρωεκλογών του 2004 όταν προσπάθησε να θάψει την υπόθεση του Σύριζα με την αυτόνομη κάθοδο του Συν και τιμωρήθηκε βλέποντας την εκλογική βάση του Συν να ψηφίζει "Γυναίκες" και "κυνηγοψαράδες". χθές έδωσε συνέντευξη στην "Μακεδονία της Κυριακής" και μας κοινοποίησε τη θλίψη του για το "παιδί" και για τα όσα είπε. Μάλλον θα αρχίσει το γλύψιμο στον Γιωργάκη τώρα για να τον κάνει αυτός Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τα λοιπά και λίγα τους λέτε...

Δόκτορά μου τι να πω. Οι απόψεις περί τον Καμύ διίστανται!

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 8:21 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ vasike metoxe

1."Οι αοπόψεις περί του Καμύ διίστανται"
Καλό και ταιριάζει γάντι:)

2. Τα περί συνεργασίας των δύο το βλέπει και ο Σρεντερ (Κυρ. Ελευθεροτυπία) που μιλάει για την αναξιοπιστία των αριστερών κομμάτων.

3. Έχεις δίκιο ότι δεν υπάρχει βάση στη συζήτηση.
Αλλά είναι και πολύπλευρο το θέμα που έβαλες. Έχει πολλές παραμέτρους.
Δεν είναι εύκολο.

Επικεντρώθηκα στις απαιτήσεις μιας αριστεράς που θα είναι αξιόπιστη και πρακτική. Τ'άλλα τα είδα σαν παρελκόμενα.
Με αυτήν την οπτική ομολογώ ότι δεν είμαι ικανοποιημένος σε πολλά ζητήματα και υπάρχουν στιγμές που η στάση της και η θέση της απογοητεύει.
Σ'αυτό αναφέρθηκε, πολύ σωστά ο doctor.

Παραδέχομαι όμως ότι ήταν πολιτική συζήτηση και όχι πολιτικολογία.
Έπεσαν πολλές απόψεις που είχαν πολλές αφετηρίες και προβληματισμούς.
Σαν πρόεδρος, αρίστευσες, όντως.

Πέρα από κάθε πλάκα, οι απόψεις έβαζαν και ένα θέμα με βάσιμα επιχειρήματα η καθε μία.
Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία και για την δυνατότητα να εκφράσω την γνώμη μου και το "μαράζι"..

Χαιρετώ την παρέα!

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 10:11 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vassper είπε...

βασικέ
δεν μας είπες τελικά, ο γαλλοθρεμμένος 55-άρης έκανε χαρακίρι ή όχι. Αν δεν έκανε,ας μην ανοιξει αυτη την αναρτηση και τα σχόλια της. Γιατί τότε θα κάνει σίγουρα.
παιδιά, κατεβείτε απο τα άλογα και βάλτε τα σπαθιά στα θηκάρια. Το 2008 δεν κάνουμε πολιτική με όρους 1978.

 
Τη 10 Νοεμβρίου 2008 στις 10:19 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Έρχομαι λίγο καθυστερημένα,μετά τόσα σχόλια που κάλυψαν αλλά και άνοιξαν άλλα τόσα θέματα.
Σ΄ ότι αφορά τίς προτροπές Κύρκου ο "μικρός" έχει δίκιο.
Ο Λεωνίδας φαίνεται αναπολεί εποχές του 80-90 που οποια πέτρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα κι αν σήκωνες θάβρισκες και κάποιο μικρομεσαίο στέλεχος του μικρού κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς του οποίου ηγούνταν.
Και τώρα σε τι προσβλέπει?
Μπάς και πάρουν κάνα υφυπουργείο κάποια στελέχη που το ένα πόδι τους είναι στην Κουμουνδούρου,το άλλο όμως κι η ελπίδα για το μέλλον τους,είναι στη Χαρ. Τρικούπη?
Εν πάσει περιπτώσει μόνον στην υπόθεση της Αριστεράς δεν συμβάλει.
Οι απόψεις του σεβαστές αλλά ας παραδειγματιστεί απ τον παλιό του σύντροφο Χαρίλαο που σ΄ένα λιτό κείμενο-"διαθήκη" έλεγε " πολιτικά δεν έχω επίσης τίποτα ν΄αφήσω. Ότι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες,δεν το θεωρώ σοβαρό".....

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 12:36 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Μα και ο Κύρκος αν δεν απατώμαι έχει υπάρξει σκληρός αποτιμιτής άλλων ηρώων της Αριστεράς. Η διαφοροποίηση Τσίπρα είναι αφενός γεναία, ας το πάρουν απόφαση και οι άλλοι, η ζωή συνεχίζεται, όπως πάντα. Απομυθοποιημένα ιερά τέρατα μάλλον δεν σηκώνουν οι καιροί. Οσο για την συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, δεν ξέρω, δεν είναι και άσχημη ιδέα (πολιτικά). Θα έδωνε στη χώρα μας μια ισχυρή (ελπίζω) κυβέρνηση. Θα μπορούσε εδώ ο Τσίπρας να παίξει και λίγο πολιτική, να άφηνε το θέμα βουβό, να παίζει μόνο του. Στην πολιτική, εκείνο το "ποτέ μεν λές ποτέ", ισχύει όσο πουθενά αλλού. Τώρα, απο προγράμματα διακυβέρνησης, ας το αφήσουμε καλύτερα.

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 10:34 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Vassper

Οι έχοντες βιωματική σχέση με την ιστορία ευτυχώς δεν μπαίνουν στα ποστ αφήνοντας τους νεώτερους που τη φαντάστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους όπως άλλωστε πρότεινε και ο μικρός πρόεδρος.
Η προτροπή σου για τα σπαθιά περιέχει την ανησυχία μήπως τα παιδιά κόψουν κανένα δάκτυλο κατά λάθος? Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναστατωνόμαστε. Ο χώρος βρίθει παραδειγμάτων.
Οι παλαιότεροι πάντως στην Τασκένδη έκοβαν αυτιά φίλε Vassper...

ΥΓ Καλώς γύρισες και μας έλειψες!

@ oculus

Μερικά πράγματα φαίνεται ότι δεν αλλάζουν ποτέ. Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι...

@ Locus Publicus

Στο σχόλιό σου ταιριάζει γάντι το στιχάκι του Διονύση Σαββόπουλου

Ήμασταν πάντοτε μίας ήττας
που νικάει την εξουσία
και ξαφνικά μας παρεδόθη αληθινά
τι τραγωδία!

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 12:49 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Σε όλη την Ευρώπη,
αλλά και κυρίως μέσα μας,
υπάρχει μια νέα αριστερά.
Σύνχρονη, χρωματιστή, χωρίς κόμπλεξ.
Μια αριστερά που θέλει να γιορτάσει την ζωη.
Και δεν είναι κόμμα,
είναι ρεύμα.
Και είναι τόσο μεγάλο αυτό το ρεύμα,
που ακόμα και ο αξιόλογος Τσίπρας και τα μέλη του Συν,
προσπαθούν να το καταλάβουν και να το εντάξουν.
Οι ''παλιοί'' είχαν άλλα κολλήματα,
απόλυτα λογικά με τις εικόνες που είχανε βιώσει.
Τώρα όμως μετά απο μια ''απολιτικ'' περίοδο,
ξαναερχόμαστε στην φάση του ''Νοιάζομαι και ψάχνω τρόπους να εκφραστώ''.

υ.γ- Ο Σύριζα δεν χρειάζεται το Πασοκ, το Πασοκ χρειάζεται τον Σύριζα. Νομίζω όμως, οτι και η κοινωνία χρειάζεται τον Σύριζα.
Υπάρχει χρόνος. Θα δούμε.

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 12:59 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Βεβαίως και πρέπει να δούμε φίλε ΦΠ.να δούμε αυτό που λέει η γενιά σου : Μακριά από τους απολογητές της ήττας και τους συμβιβασμένους.
Κι αν είναι αυτή η άποψη να ηττηθεί στην κοινωνία ας ηττηθεί. Οι άλλοι που γεννήθηκαν ηττημένοι μάλλον προσπαθούν να πείσουν ότι τώρα έμαθαν και κάνουν και μαθήματα προς αποφυγή της ήττας...

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 2:10 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ vasike metoxe
Εγώ λέω μα μην υπερβάλλουμε.
Γενημμένος ηττημένος, βαρύς χαρακτηρισμός και ίσως προσβλητικός.
Δηλαδή έχουμε και γενημμένους νικητές;
Επαναλαμβάνω, ότι δεν συνηγορώ σε καμιά από τις δυο απόψεις.
Το ποσοστό δεν αποτελεί το μόνο μέτρο της επιτυχίας.
Αν είναι, έτσι τότε επιτυχημένος είναι και ο "καταλληλότερος"
Δεν συμφωνώ αν το δούμε έτσι.
Θα επικροτήσω αλλαγή νοοτροπίας, αλλά τα τελευταία νέα αλλά δείχνουν.

Vasike metoxe, η άποψή μου είναι ότι 'φορτώνουμε" υπερβολικά τον νέο πρόεδρο και με θετικά και με αρνητικά.
Είναι πολύ δύσκολη η θέση του και έχει πολλά να αντιμετωπίσει ή κατά γενική ομολογία του βάλανε δύσκολα από νωρίς.

Η πόλωση βλάπτει.

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 2:52 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Σπίθα,

η γενιά που διαχειρίστηκε την ήττα του εμφυλίου γεννήθηκε ηττημένη. Και το εννοώ. Με τα ιδιώνυμα του Βενιζέλου, τις δολοφονίες των μελών του ΠΓ στην Σοβιετία και τη δολοφονία του Χαιτά τη δεκαετία του '20, τα ρετσινόλαδα, τις εξορίες και το ανελέητο κυνηγητό του Μανιαδάκη τη δεκαετία του '30, με τις συμφωνίες του Λιβάνου, της Καζέρτας και της Βάρκιζας, με την Γιάλτα και τον εμφύλιο τη δεκαετία του '40. Με το Μπούλκες και την Τασκένδη αργότερα. Διαλέγεις δεκαετία και παίρνεις.
Δεν έχω σκοπό να προσβάλω κανένα. Ούτε με απασχολεί το θέμα της πόλωσης όπως λες. Δε νιώθω την ανάγκη να πολωθώ με τίποτα και με κανένα. Υπάρχει όμως μία πραγματικότητα. Μία γενιά συζητά και διεκδικεί τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό της, στον κόσμο της αριστεράς. Έξω από ποσοστά και επιτυχίες. Και κάποιοι - οι οποίοι μειοψηφούν κιόλας - της το αρνούνται εμφανιζόμενοι στα μέσα, στα κανάλια, αποκλειστικά και καθημερινά. Αυτό λοιπόν φίλε για να σου πω την αλήθεια με ενοχλεί. Και ο λόγος που με ενοχλεί είναι ότι ο κόσμος της αριστεράς σε τούτο τον τόπο είναι ένας κωλομπαρέμενος κόσμος (είτε αυτό αρέσει, είτε όχι), από "μέσα". Από τις νόρμες, τα πλάνα, τις γραμμές και τις λοιπές μικρομαλακίες μέχρι τις διαγραφές και τις κοινωνικές διαπομπεύσεις, από το μονίμως ούλτρα συντηρητικό κομματικό διευθυντήριο και των δύο κομμάτων της κοινοβουλευτικής αριστεράς. Πέρσι η Αλέκα καθαίρεσε τον γραμματέα και όλο το ΚΣ της ΚΝΕ γιατί λοξοκοίταγαν στα πανεπιστήμια "προς τους άλλους".

Το να προσπαθεί να γίνει κάτι καινούργιο στον Συν και να το χτυπάνε με τέτοια λύσσα - όταν έχει μάλιστα την ανοικτή στήριξη της πλειοψηφίας - αυτό το θεωρώ θράσος και απορώ πως και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι ακόμα. Εδώ ο Γιώργος διέγραψε τον Σημίτη ας πούμε. Στην αριστερά που είναι μανούλες σ' αυτά κωλώνουν? Σαν πολύ "αναθεώρηση" να έχει πέσει στην Κουμουνδούρου φαίνεται...

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 3:33 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Αγαπητέ μου Βασικέ γράφεις:
Αθεόφοβε η συνεργασία είναι δεδομένη. Μας προετοιμάζουν για συγκυβέρνηση Γιωργάκη - Ντόρας. Τα υπόλοιπα είναι για να λέγονται.

Δηλαδή ο Συριζα προτιμάει αυτή την συνεργασία,που για μένα είναι απίθανη,γιατί συνασπισμένοι Νεοδημοκράτες με Πασοκτζήδες θα τους πάρουν με τις πέτρες,ώστε αυτός να παραμείνει αγνός και αμόλυντος από κυβερνητικές ευθύνες ώστε να ελπίζει μετά 2 γενιές ότι μπορεί να έρθει στην εξουσία.
Έτσι βέβαια θα έχει επιτευχθεί το σύνθημα κάτω ο δικομματισμός και θα υπάρχει νέο σύνθημα από την αριστερά -κάτω ο μονοκομματισμός!

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 3:40 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Vasike metoxe

1.
Ένα γεγονός που δεν αμφισβητώ είναι ότι η τάξη που έχει τα περισσότερα προβλήματα είνα η γενιά των νέων.
Αυτά που άφησαν ή αφήσαμε οι μεγαλύτεροι είναι προβλήματα, πατερναλισμό και πολλά άλλα πολωτικά σύνδρομα και εμμονές.
Δεν παραδίνουμε παραδείσους αλλά "γενιές των 700". Η αριστερά έχει μερίδιο ευθύνης.

Πράγματι η νέα γενιά έχει να δώσει μόνο καινούργια πράγματα, χορτάσαμε τα ίδια και τα ίδια.

2. Ο ΣΥΝ είναι από την φύση του και την ίδρυσή του πολυτασικό κόμμα.
Η ανανεωτική πτέρυγα είναι 20%,, δεν γίνεται λιγότερο. Πάμε σε δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.

3. Όσοι "παλιοί" εμφανίζονται είναι θεσμικά όργανα του Σύριζα στο Κοινοβούλιο. Τι να κάνουμε ; Για τις θέσεις του ΣΎΡΙΖΑ θα μιλάει ο Τσίπρας?
Μα ο Τσίπρας είναι πρόεδρος του ΣΥΝ και όχι του Σύριζα.
Δεν νομίζω να στερείται δημοσιότητας και αυτό είναι και δίκοπο μαχαίρι, ξέρεις.
Καλό μεσημέρι.

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 5:15 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ αθεόφοβος

Εάν κατάλαβα καλά ο Σύριζα μιλά για μία μεγάλη αριστερή πλειοψηφία που θα περιλαμβάνει και το ΚΚΕ. Μπορεί να θεωρείται ουτοπικό. Σύμφωνοι. Γιατί όμως πρέπει οπωσδήποτε να το θεωρούμε και αδύνατο. Το Πασόκ με τα σημερινά ποσοστά του Σύριζα ξεκίνησε το 1975, με τις δυτικές πρεσβείες να τον θεωρούν στις αναφορές τους ακροαριστερό χωρίς καμία πιθανότητα να κυβερνήσει την Ελλάδα. Σήμερα οι επίγονοί του Ανδρέα θεωρούν τους εαυτούς τους θεματοφύλακες του σοσιαλισμού. Κάπου έχει χαθεί το μέτρο νομίζω. Τι σχέση μπορεί να έχουν με την όποια αριστερή συμμαχία ο Άκης, ο Πρωτόπαπας, η Μιλένα και το λοιπό τσούρμο του ντεμέκ σοσιαλισμού. Ο Γιώργος εκλέχτηκε πριν από ένα χρόνο ακριβώς, με εντολή να ανανεώσει το κόμμα. Είδατε τίποτα? Το Πασόκ θέλει γκρέμισμα. Και ο Γιώργος φαίνεται να το ξέρει καλά. Θα κάνει ότι μπορεί για να καταφέρει να μετασχηματίσει το Πασοκ σε άλλο πολιτικό φορέα. Με τέτοια πολιτικά βαρίδια γύρω του αλλαγή δεν έρχεται με τους πολιτικούς της Ζίμενς και του Four Seasons.

@ Σπίθας

Με συγχωρείς. Ο Κύρκος, ο Κωνσταντόπουλος, ο Παπαδημούλης, ο Χατζησωκράτης βουλευτές του Σύριζα είναι? Και αυτά που λένε είναι οι απόψεις του κόμματος ή της τάσης που εκπροσωπούν? Ή ακόμα χειρότερα οι προσωπικές τους απόψεις? Εάν έτσι πρέπει να λειτουργούν τα κόμματα τότε κάνω λάθος και πάω πάσο...

Για την ανανεωτική μειοψηφία που λες. Είναι οπωσδήποτε μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση για ένα κόμμα να έχει θεσμοθετημένες πολιτικές τάσεις. Θεωρώ όμως τρελό την ανάγκη να ανήκει κάποιος σε κάποια τάση σώνει και καλά, για να ακουστεί η φωνή του στα όργανα του κόμματος. Και αυτό ξέρεις δημιουργεί αντιπαλότητες.
Όσο για τα προβλήματα που αναφέρεις βεβαίως και η αριστερά φέρει ευθύνες. Και μεγάλες μάλιστα. Ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω ότι η χαβούζα της ιδιωτικής τηλεόρασης δημιουργήθηκε με τις ευλογίες του ενιαίου συνασπισμού, για παράδειγμα.

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 10:03 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

kalooo!!

 
Τη 11 Νοεμβρίου 2008 στις 10:03 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

kalooo!!

 
Τη 12 Νοεμβρίου 2008 στις 2:17 π.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

vasike, se hairetw

poly megalo 8ema anoixes...
kai vriskomai pollaaaaa xiliometra makrya sto Hnwmeno Vasileio...

Me ta greeklish den borw na antapokri8w, giati einai poly kourastika...
Diavasa me poly prosohi omws ola ta sxolia kai ta vrika poly endiaferonta...eidika tou Spi8a...

kai den 8elw kraximo pou kanw blogotsarkes kai sta taxidia mou...etsi? :)

 
Τη 12 Νοεμβρίου 2008 στις 4:05 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ vasike metoxe είπες.
"Με συγχωρείς. Ο Κύρκος, ο Κωνσταντόπουλος, ο Παπαδημούλης, ο Χατζησωκράτης βουλευτές του Σύριζα είναι? Και αυτά που λένε είναι οι απόψεις του κόμματος ή της τάσης που εκπροσωπούν? Ή ακόμα χειρότερα οι προσωπικές τους απόψεις? Εάν έτσι πρέπει να λειτουργούν τα κόμματα τότε κάνω λάθος και πάω πάσο."
.....................................

Σπίθας
Δεν μιλούσα γι αυτούς και το λέω για πολλοστή φορά.Έχουν όμως δικαίωμα να μιλήσουν, αλίμονο.
Αν δεν έγινα σαφής να το ξαναπώ. Μιλούσες για τις μειοψηφίες που εκφράζονται. Εγώ αναφερόμουν στους Κουβέλη, Παπαδημούλη και σ'όσους έχουν λόγο εκ της θέσης τους.
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σύριζα και ευρωβουλευτής ο άλλος.
Εμφανίζονται για θέματα που είναι αρμόδιοι και εκπροσωπούν επάξια τις απόψεις του ΣΤΥΝ και του Σύριζα , παρότι ανηκουν στην ανανεωτική πτέρυγα.
Εξ ίσου να βλέπεις και τον Στρατούλη και τον Λαφαζάνη και τον Χουντή.
Γιατί ο διαχωρισμός ;
Οι άλλοι που αναφέρεις είναι δημόσια πολιτικά πρόσωπα και δεν θα κρίνω πότε θα μιλήσουν.Ούτε το κόμμα μπορεί να το επιβάλλει.
Για την επιβολή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία έχουμε διαφορετική άποψη ή
άλλη ενημέρωση.

Εκτός καταστατικού έφτιαξε ο Τσίπρας Συμβούλιο που θα καθορίζει την εμφάνιση στα ΜΜΕ και θα παίρνει αποφάσεις που θα καθορίζουν την γραμμή του κόμματος από μέλη επιλογής του !!!
Που έχει ξαναγίνει αυτό???

Δεν υπάρχει Πολιτική γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή??
Μαοίκοί είμαστε ή Σταλινικοί???.

Η θέση του ΣΎΡΙΖΑ ως πόσταρα ήταν εξαιρετική στο θέμα για τις επιτροπές στη Βουλή. Ο Τσίπρας δεν είχε αντιληφθεί το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ.
Τώρα ζητάνε και τα ρέστα γιατί δεν πέρσαε από τα όργανα η πρόταση 'Αλαβάνου- Κουβέλη" !
Για την ΑΥΓΗ δεν είπες κάτι.
Αυτό που συμβαίνει θυμίζει προγραφές αντικαταστατικές ενέργειες και αντιδημοκρατικές(ενημερώσου)
Για την ΚΕΑ που ανέφερα, το θέμα είναι σοβαρό αλλά δεν είδα να το συζητάμε.

Οι αποφάσεις που θα παίρνουν είναι για μένα χωρίς εμένα και για το καλό μου??

Ευχαριστώ έχω "πάρει" και το χαίρι μου το είδα. Για μένα και στο όνομά μου θα μιλάω εγώ και όχι ως "κουβαλητής" απαίδευτων και σεχταριστών.
Στου κασίδι το κεφάλι θα κάνουμε πειράματα ????
Από που τεκμαίρεις το θετικό ως σήμερα και σε ποιά πολιτική θέση?
Το ποσοστό δεν το παίρνω εγώ, αλλά τα φάσκελα σε μένα έρχονται!!

Για τη χαβούζα που αναφέρεις δεν θυμάσαι καλά. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ήταν με το ΚΚΕ, μαζί. Άρα μην τα μπλέκεις.
Εκτός αν θέλεις να τα τσουβαλιάσουμε όλα μαζί.
Το 93 ο ΣΥΝ δεν εκλέχτηκε. Το ΠΑΣΟΚ τι έκανε για το θεσμικό Πλαίσιο ;

Τέλος, ρωτώ :
Δαντών ή Ροβεσπιέρος;

Εγώ λέω ΔΑΝΤΏΝ και μετά ίσως Αντρέας Μπάαντερ.
Ποτέ Ροβεσπιέρος και κρεματόρια στο όνομα του λαού.
Η ισχυροποίηση των θεσμών ή μόνος και στάση ζωής. Αρισερά και "προγραφές" το θεωρώ σχήμα οξύμωρο στην εποχή μας.

 
Τη 12 Νοεμβρίου 2008 στις 9:38 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Σπίθα,

τοποθετείς συνολικά τα ζητήματα που απασχολούν τον Συνασπισμό και αποτελούν τους άξονες διαφωνίας μεταξύ των διαφόρων τάσεων με συγκρουσιακές σχέσεις και εντάσεις.
Σε καμία περίπτωση δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε μία τέτοια συζήτηση για την Αυγή, την ΚΕΑ και τα λοιπά που αναφέρεις. Σε λίγο θα ξεκινήσει στον Συνασπισμό η διαδικασία του δημοψηφίσματος για την επιλογή των ευρωβουλευτών. Εκεί θα εκτεθούν τα περισσότερα από τα ζητήματα και όπως φαίνεται θα "πέσουν κορμιά" μεταξύ των τάσεων.
Σχολιάζω τα ποστ σου και έχω ήδη τοποθετηθεί θετικά για την πρόταση "Κουβέλη - Αλαβάνου" που ανέβασες. Ξεκαθαρίζω ότι δεν ανέβασα ένα ποστ παρέμβασης στα εσωτερικά του Συνασπισμού. Δεν με αφορά το ζήτημα. Αυτά όπως πολύ σωστά λες να τα λύσουν τα όργανα του κόμματός σας.
Πόσταρα την συνεχή παρέμβαση από μερίδα του Συν -που εσύ δεν ταυτίζεσαι και το λες ξεκάθαρα - στα ΜΜΕ, που της δίνουν βήμα και προπαγανδίζουν την κοινή εκλογική κάθοδο με το πασόκ ενάντια στις αποφάσεις των οργάνων. Για το κονκλάβιο που λες που έφτιαξε ο πρόεδρος μάλλον δεν λειτουργεί. Σιγά μην ζητάνε άδεια τα στελέχη για να που την γνώμη τους. Τι θα τους κάνουν? Θα τους διαγράψουν? Σιγά τα αίματα. Τα περί σταλινικών και μαοϊκών αφορούν το κόμμα και μόνο. Γιατί οπωσδήποτε φίλε οι αποφάσεις του ενιαίου συνασπισμού βαρύνουν και τον σημερινό Συν. Υπουργός στην οικουμενική ήταν ο Κουβέλης. Όπως το Εσωτερικό παλαιότερα στήριζε τον Τσαουσέσκου που έστελνε τσάμπα το χαρτί για την έκδοση της Αυγής. Έτσι διαγράφτηκε από το Εσωτερικό το 1984 ο νεόκοπος μακεδονομάχος Κώστας Ζουράρις όταν μίλησε για "καθεστώς made in Dracula".
Γιατί αγαπητέ Σπίθα, είναι ωραίο να γράφουμε ποστάκια και σεντόνια για να εκθέτουμε τις απόψεις μας. Αλλά οι μαλακίες που είναι χρεωμένη η αριστερά είναι μνημειώδεις και δεν μαζεύονται. Έχεις ακούσει πολλές φορές αυτοκριτική? Ας κάτσουν στ' αυγά τους λοιπόν όλοι της "ιστορικής ηγεσίας" και να αφήσουν την νέα ηγεσία να προχωρήσει στις δικές της μαλακίες, μπας και μέσα από τις χαοτικές διαδικασίες της αριστεράς προκύψει κάτι θετικό όπως επιθυμεί η κοινωνία και απαιτούν οι καιροί. Αυτό ζητάνε τα παιδιά. Το δικαίωμα να κάνουν λάθη. Μην τους το στερούν οι πρωταθλητές του είδους. Δεν θα τους πάρει κανένας τη δόξα.

Υ.Γ. Ειλικρινά χαίρομαι να σχολιάζεις και να επικοινωνούμε. Απλά προσεγγίζουμε το συγκεκριμένο θέμα από διαφορετική οπτική.

 
Τη 12 Νοεμβρίου 2008 στις 11:09 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ vasike metoxe

Καλή σου μέρα.
Θα πρέπει να επισημάνω, κατ'αρχήν:

1. Χαίρομαι για το είδος της συζήτησης και ελπίζω να είναι φανερό ότι δεν κάνω αντιπαράθεση.
Είναι που συμφωνώ σε πολλά μαζί σου αλλά είπα να τα δούμε και από μια "άλλη ματιά".

2. Βεβαίως και δεν αναφέρθηκες στα εσωτερικά και θέλω να πιστέψεις ότι ούτε και εγώ είχα και έχω αυτή την διάθεση. Έμμεσα, ίσως προέκυψε.

Συμφωνώ απόλυτα και δεν αμφισβητώ αυτό που αναφέρεις, παρακάτω:

Vasikos metoxos είπε

"Ξεκαθαρίζω ότι δεν ανέβασα ένα ποστ παρέμβασης στα εσωτερικά του Συνασπισμού. Δεν με αφορά το ζήτημα. Αυτά όπως πολύ σωστά λες να τα λύσουν τα όργανα του κόμματός σας."
......................

3. Συμφωνώ, επαυξάνω και είμαι σύμφωνος και σ'αυτό το πολύ σημαντικό που λές:

Vasikos metoxos είπε

"Γιατί αγαπητέ Σπίθα, είναι ωραίο να γράφουμε ποστάκια και σεντόνια για να εκθέτουμε τις απόψεις μας. Αλλά οι μαλακίες που είναι χρεωμένη η αριστερά είναι μνημειώδεις και δεν μαζεύονται"
.......................................

Σπίθας:
Έχω θάλεγα και να μην συνεχιστούν!

Έδωσες ευκαιρία και αναφέρομαι σε ζητήματα επειδή δεν θάθελα να πάει χαμένη για άλλη μια φορά μια καλή στιγμή, τώρα που τα πράγματα φαίνονται ευνοικά και ο κόσμος θέλει κάτι νέο.

Σκέψου όμως να φτιαχτεί και άλλο κόμμα και οι δυό μεγάλοι να βρούν λύση.
Αυτό θα το χρώσω σε λάθος χειρισμούς και σε ανικανότητα διαχείρισης ενός ικανού ποσοστού πολιτών που θέλουν "αλλαγή" αλλά απογοητεύονται από τα αλληλομαχαιρώματα, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αποφυγή πρακτικής πολιτικής.
Όπως σωστά αναφέρεις, από "μίζερες" κινήσεις και 'ηττοπαθή" σύνδρομα.

Αγαπητέ το ποστ ήταν θαρραλέο και είχε άποψη. Μπαίνει σε βαθιά νερά με πρόθεση την αποφυγή "μεγάλων σφαλμάτων".
Έτσι το είδα εγώ!

Πάνω σ'αυτή την οπτική με βρίσκεις σύμφωνο και έβαλα και εγώ τις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου,Που αλλού άλλωστε, σε λίγους "χώρους" λέγονται αυτά.
Και με τ'αυτιά ανοιχτά στα λόγια του άλλου.

Δεν διαφωνούμε στις πολιτικές διαπιστώσεις. Στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης στο επικοινωνιακό..
Μάλλον, λέω.
Νάσαι καλά.

 
Τη 12 Νοεμβρίου 2008 στις 11:42 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Side21 είπε...

Με εκφράζει απόλυτα !!!
"Αυτό ζητάνε τα παιδιά. Το δικαίωμα να κάνουν λάθη. Μην τους το στερούν οι πρωταθλητές του είδους. Δεν θα τους πάρει κανένας τη δόξα."

 
Τη 12 Νοεμβρίου 2008 στις 1:05 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ από το Press-gr του Γιομπαζολιά, του Καψαμπέλη και του Παπαγιάννη (καλή η μπάζα από το μπολντοζιέρη το Μπόμπολα και τον ασφαλιστή τον Κοντομηνά;)
Με επίπεδο ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΊΑΣ ΤΟΥ 80, αναπαράγουν τα πράσινα δελτία προπαγάνδας των καναλο-εκβιαστών και έχουν γίνει σημείο αναφοράς και εκτόνωσης των φανατικών πρασινοφρουρών.
Για τους υπόλοιπους πολίτες απλά ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ τη μπλογκόσφαιρα και γελάει κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενος επισκέπτης μαζί τους!
ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ, ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8 ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ.
Ο λαός της μπλογκόσφαιρας είναι ΝΕΟΣ, ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ, ΕΧΕΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΗ και μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι όλα αυτά τα ανθρώπινα υποπροϊόντα είναι ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ από τους αφεντάδες.
Και κρίνει, πάντα κρίνει!

 
Τη 12 Νοεμβρίου 2008 στις 2:35 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ mtryfo

Μαρία να περνάς καλά με τα εγγόνια σου στην Εσπερία και μας τιμά πάντα η συμμετοχή σου με τα σχόλιά σου.

@ κουμμούνι

Σχόλιο αποδοχής του ποστ με γκρικις? Τόσο μακρινή η παραμεθόριος...

 
Τη 13 Νοεμβρίου 2008 στις 7:32 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Psemma-me-ourá είπε...

Πολύ καλό το άρθρο σου, ως συνήθως, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑ ΑΥΤΟ!
Θα παραθέσω το γιωργοπαπανδρεϊκό ευφυολόγημα προς τον Ανδρέα:
« Ανδρέα, παιδί μου, είσαι για μένα οι 4 πράξεις της αριθμητικής:
Μού ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ προβλήματα,
μού ΑΦΑΙΡΕΙΣ φίλους,
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙΣ τους εχθρούς μου
και ΔΙΑΙΡΕΙΣ το κόμμα»...

Si non e vero, e ben trovato.

Και το παράπονό μου τώρα:

Ναί μεν κάνατε και σείς προτάσεις για ψέμματα, που μπήκαν στον κατάλογό μας αλλά...
ξεχάσατε να ψηφίσετε οι ίδιοι...
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ τουλάχιστον από τους φίλους μας τους ...ΗΠΑνους που έσπασαν κάθε ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες.
Παρακαλώ και πάλι εσάς και τους φίλους σας να έρθετε και να τα αξιολογήσετε/ψηφίσετε για να αναδειχτούν τα 7 μεγαλύτερα κοινωνικοπολιτικά ψέμματα:psemmatapsemmata.blogspot.com
Τρέξατε, τρέξατε...

 
Τη 13 Νοεμβρίου 2008 στις 8:09 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Παράξενος Ελκυστής είπε...

Ωραία τα λέει ο φίλος και συμφοιτητής Αλέξης αλλά ποιός τον ακούει;
Στη σχολή δεν είχε κωλώσει να συγκρουστεί με όλα τα συμφέροντα, εσωτερικά και μη. Κάτι παρόμοιο πήγε να κάνει και σαν υποψήφιος δήμαρχος.
Αλλά πλέον, στην ενεργό πολιτική, η Αριστερά έχει ανάγκη πολύ περισσότερο θάρρος και τόλμη.
Και κάπου ο Τσιπρας τον τελευταίο καιρό δείχνει να ξεμένει από δυνάμεις; να χάνει τις ισορροπίες του; Δεν μπορώ να καταλάβω τί ακριβώς. Ίσως χρειάζεται - παράλληλα με την προσπάθεια παραγκωνισμού όλης της επετηρίδας -να κάνει μια μικρή αυτοκριτική. Γιατί ο ΣΥΝ το τελευταίο καιρό πέφτει; Κι όσο ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ θα πέσει κι άλλο.
Κι εκείνο το 13%, που επικαλείται κι ονειρεύεται, θα έχει γίνει προ πολλού άπιαστος στόχος.

 
Τη 14 Νοεμβρίου 2008 στις 6:50 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη μπορεί να μου εξηγησει κάποιος τι ακριβώς θέλει ο ΣΥΝ ?
Να πάρει 15% στις εκλογές και να κάνει τι ? Αν δεν θέλουν να κυβερνήσουν με το ΠΑΣΟΚ θα μείνουν την αντιπολίτευση μέχρι να πάρουν πόσο ? 20-30 % ? Εχει τόσους αριστερούς η Ελλάδα και δεν το ήξερα ? Η θα γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ ?
Περισσότερους ψήφους δεν θα είχαν με μια δήλωση ότι θα συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ ? Γιατί να ψηφίσω ΣΥΝ καν να έχω κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , καλύτερα τότε κατευθείαν ΠΑΣΟΚ , ενώ η προοπτική μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ μάλλον διώχνει κόσμο από το ΠΑΣΟΚ και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.
Καταλαβαίνω κάτι λάθος ?

 
Τη 14 Νοεμβρίου 2008 στις 6:51 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Ο Σύριζα πέφτει ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ανέβηκε !!!!
Ο Σύριζα ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις γιατί τα Μ.Μ.Ε τον έκαναν μόδα, όποτε για την πλάκα του ο άλλος έλεγε ''σύριζα θα ψηφίσω!'' στην χαζοδημοσκόπηση.
Τον Σύριζα τον ''βόηθησαν'' οι μηχανισμοί της Κυβέρνησης που ονειρεύονταν ''τον θάνατο του Πασοκ''.
Ο ίδιος μηχανισμός που έδειχνε τον Αλαβάνο μετά τον Καραμανλή,
είναι ο ίδιος μηχανισμός που απο τον Ιούλιο και μετά ''έπαιζε'' πιο πολύ ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Η μάζα είναι ''πρόβατα''.
Υπάρχουν ''συνταγές''' και ''τακτικές'' για συσπείρωση (συνέδρια κομμάτων),
υπάρχουν συνταγές για πόλωση του δικομματισμού ( φήμες για εκλογές, συνεχείς δημοσκοπήσεις κ.τ.λ)

υ.γ - Δε νομίζω οτι πιστεύει κανείς στον Σύριζα οτι θα πάρουν πάνω απο 10 %.

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2008 στις 12:41 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Πολύ καλό το κείμενό σου, φίλε Βασικέ, όπως πάντα.
Δυστυχώς, τα "ιερά τέρατα" της Αριστεράς -αν υπήρξαν τέτοια- κατάντησαν γερο-τέρατα! Καλά θα κάνουν να πίνουν το τήλιο τους κοντά στο τζάκι και να μην αυτοεξευτελίζονται άλλο!
Ήμουν από την αρχή υπέρ της εκλογής του Αλαβάνου στην ηγεσία, χειροκρότησα την επιλογή Τσίπρα και το ρίσκο που πήρε να βάλει υποψηφιότητα στην Κρήτη.
Διαφώνησα με άλλες επιλογές, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό.
Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ του Άκη και του Πάγκαλου (αλλά και του ανύπαρκτου πολιτικά Γιωργάκη), θα ξαναβρεθεί στο 3%! Το θέμα δεν είναι η Αριστερά να κυβερνήσει, αλλά να συνεχίσει να κυοφορεί αυτό που ελπίζουμε να γεννηθεί.

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2008 στις 7:04 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Αυτό που έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι είναι ότι τώρα τον αγάπησαν τον Σύριζα οι πασόκοι, που τον θέλουν δεκανίκι ή τσόντα για να κυβερνήσουν. Εάν συμβεί και κάνουν αυτοδυναμία θα τους γράψουν όλους εκεί που έγραφαν χρόνια τώρα τις διακηρύξεις και τις υποσχέσεις τους για την απλή αναλογική. Βρε ουστ εσείς και οι αγάπες σας.

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2008 στις 7:17 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Τα όργανα στον Συν συνεχίζονται στις εφημερίδες σήμερα με συνεντεύξεις και αλληλοκατηγορίες των τάσεων. Το μόνο βέβαιο είναι πλέον ότι αποτελεί ακριβή νύφη το πρώην (?) μικρό κόμμα της αριστεράς. Πάντως δεν θέλει πολύ να ξαναγυρίσει το παιχνίδι στο 3%, εάν η ηγεσία του πισωγυρίσει. Και θέλει πολλά "κάκαλα" για να χειριστούν εκεί στην Κουμουνδούρου την καυτή πατάτα της συνεργασίας με το πασόκ. Γιατί οι σειρήνες θα είναι ισχυρές και η Σκύλλα με τη Χάρυβδη θα παραμονεύουν. Η προοπτική στον συνασπισμό μόνο μονότονη δεν θα είναι.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα