Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η Φλέγρα στον καιρό του Μάρσαλ

Φλέγρα σημαίνει καμένος τόπος. Γη της φωτιάς. Είναι το αρχαίο όνομα της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. "Σαν την Χαλκιδική δεν έχει" μαθαίνει ο κάθε Σαλονικιός, τονίζοντας το λάμδα, μόλις αρχίσει να θυμάται τον εαυτό του στην πόλη. Το όνομα Φλέγρα δόθηκε στον πανέμορφο τόπο που γεννήθηκαν οι μυθικοί Γίγαντες, πριν την επέλαση της "ανάπτυξης" που τη γέμισε με κοσμικά στέκια διάσημων φελλών.

Όταν ο Τιτάνας Κρόνος έκοψε με το δρεπάνι τα αχαμνά του πατέρα του Ουρανού, επειδή κακομεταχειριζόταν τη μαμά του Γαία, τα πέταξε στη θάλασσα ανοιχτά από το ακρωτήριο Δρέπανο στον Κορινθιακό, εκεί όπου οι νεοέλληνες σε ένδειξη τιμής έστησαν το σύγχρονο ιερό, το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντων "Τιτάν".

Από το αίμα που έτρεξε από τον μουνουχισμένο Ουρανό, γονιμοποιήθηκε η Γαία που γέννησε στην Φλέγρα τους ημίθεους Γίγαντες, όντα τρομερά στην όψη, με φίδια για μαλλιά και πόδια που είχαν τη μορφή δράκοντα. Στη φοβερή μάχη των Γιγάντων με τους Ολύμπιους θεούς που ακολούθησε, με την παρότρυνση της γιγαντομάνας Γαίας, για να εκδικηθεί την φυλάκιση των άλλων παιδιών της των Τιτάνων από τον νεφελεγέρτη Δία στα Τάρταρα, η Φλέγρα καίγεται σαν λαμπάδα.

Απέναντι, στον Όλυμπο, εκσφενδονίζονται από τους Γίγαντες, φλεγόμενα βράχια ενώ επιστρέφουν κεραυνοί και αστροπελέκια. Ο Ποσειδώνας κατά μία παραλλαγή του μύθου, θάβει τον Γίγαντα Άθω, κάτω από ένα βουνό, δημιουργώντας το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, το ιερό Όρος, που η θέαση της κορυφής του από την απέναντι ακτή της Σιθωνίας, κόβει την ανάσα.

Στη σημερινή κοσμική χερσόνησο της Παλλήνης-Κασσάνδρας, εκτός από τα αστέρια της ημεδαπής σοου μπιζ, η εγχώρια λαοθάλασσα του σαββατοκύριακου, συναντά την βαλκάνια, κεντροευρωπαία και κυρίως ρωσική τουριστική πλημμυρίδα, απολαμβάνοντας τις φραπεδιές της στην παραλία, αγνοώντας τα ιερά του Ποσειδώνα στο Ποσείδι στα δυτικά της χερσονήσου και του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα στα ανατολικά, σημάδια της μεγάλης σημασίας του τόπου στην αρχαιότητα, από τον 5ο πχ αιώνα.

Οι σπουδαίες πολιτείες της αρχαίας Σκιώνης και της Μένδης του 8ου πχ αιώνα, έχουν πλέον ξεχαστεί και απλά επιβιώνουν, δανείζοντας τα ονόματά τους σε απίστευτα τουριστικά καταλύματα. Όσο για την άλλοτε κραταιά Ποτίδαια του πελοπονησιακού πολέμου, στην κορυφή της χερσονήσου, η σημασία της για τους νεοέλληνες εκδρομείς, συνδέεται με τη διάρκεια του μποτιλιαρίσματος κατά την κυριακάτικη επιστροφή.

Εκεί, δίπλα στην προελληνική θέση της αρχαίας Ολύνθου, που ο ήλιος καλείται να αποκοιμηθεί μεσα στα ερειπιά της, κατά τον στίχο του ποιητή στην Δημοσθένους Λέξις.

Ίσως, το όνομα της καμένης γης, Φλέγρας , να ταιριάζει γάντι στην φραπεδόπληκτη πατρίδα που "έσωσε" η ευρωπαϊκή οικογένεια την προηγούμενη εβδομάδα. Μπαζωμένη από τους μνημονιακούς ογκόλιθους που σωριάζουν στις πλάτες των ιθαγενών, οι Ευρωπαίοι γίγαντες "συν-έταιροι" του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, η ψωροκώσταινα πανηγυρίζει. Δικαίως. Γιατί αυτοί οι γίγαντες ανανεώνονται από το αίμα που τρέχει από τους διαθέσιμους νεοελληνικούς κομμένους κώλους, γονιμοποιώντας τόκους και πανωτόκια.

Αλλά στη χώρα της αχρονικής αφασίας, μόνο τα πανηγύρια μένουν. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα εάν συμβεί να είναι καλοκαίρι, η χαρά του συμπατριώτη χαβαλέ πανηγυριτζή δεν κρύβεται. Όσοι βρέθηκαν -νεολαίοι τότε- στα αντίσκηνα του σεισμού τον Ιούνη του '78 στα πάρκα της Θεσσαλονίκης, καταλαβαίνουν καλά τι εννοώ. Ακόμα θυμούνται με νοσταλγία τα εξαιρετικά γαμήσια της περιόδου που αναπολούν σε μπαρ και ταβέρνες, έχοντας ακροατήριο εμάς τους νεώτερους απόντες, παρουσία των σιτεμένων πλέον κυριών, πρώην καυλοπυραισουσών νεανίδων. Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη...

Πως αλλιώς να εξηγείται άραγε ο ενθουσιασμός των νεοελλήνων μετά την αναδιάρθρωση, που την ξόρκιζαν με πάθος οι υπάλληλοι-κυβερνώντες της τρόικας, καταγγέλλοντας περίπου ως εθνοπροδότη, όποιον έλεγε το αυτονόητο και πρότεινε συνολική άρνηση του χρέους. Όταν έλεγε ότι τα νούμερα δε βγαίνουν με τίποτα. "Κάναμε το χρέος βιώσιμο" θριαμβολογεί η καρικατούρα που παριστάνει τον πρωθυπουργό, ενώ μέχρι προχτές μας διαβεβαίωνε για την βιωσιμότητα του χρέους, αρκεί να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, βλέποντας τα νεράντζια να προσγειώνονται έξω από το προεδρικό μέγαρο στις 15 Ιουνίου.

Όλα έγιναν. Ακριβώς όλα όσα μας διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να συμβούν. Η αναδιάρθρωση, το κούρεμα, η χρεοκοπία. Selective για αρχή, αναμένοντας την τραγική συνέχεια της τελικής λύσης, της οριστικής πτώχευσης. Και οι πανέλληνες για να το γιορτάσουν επιστρέφουν τα λεφτά τους στις τράπεζες. Μα τι παίρνουν Θεέ μου..."Γλυκιά χρεοκοπία" διαλαλούν οι αμερικάνικες φυλλάδες. Μάλλον γλυκιά μαστούρα είναι παιδιά. Μη μπερδεύεστε.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης, οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν επισήμως την ελληνική χρεοκοπία και έστησαν το μηχανισμό για τη διαχείρισή της, προκειμένου να οικονομήσουν οι τράπεζες και οι σπεκουλαδόροι, λεηλατώντας τον πλούτο της χώρας. Τέτοια είναι η επιτυχία που κατάφερε ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, που προσπαθεί να πείσει ότι τη διαπραγματεύτηκε κιόλας, κυβερνώντας μία επίσημα χρεοκοπημένη χώρα, ενώ πέτυχε, πράγματι, μία απόφαση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, για τα επόμενα σαράντα χρόνια, προσδοκώντας το νέο σχέδιο Μάρσαλ που της υποσχέθηκαν.

Και επειδή ίσως η Φλέγρα ποτέ δε πεθαίνει κι ας παραμένει οριστικά καμένη, ας απαιτήσουμε επιτέλους την οριστική αναδιάρθρωση του χρέους, διεκδικώντας μία βιώσιμη επιμήκυνση, για άλλα τέσσερις χιλιάδες χρόνια, αρνούμενοι την καταβολή του, ακυρώνοντας τις μίζερες λύσεις που προκρίθηκαν στην εσπερία. Γιατί η τιμωρία στα τάρταρα δεν είναι σωτηρία. Και αυτή τη φορά, η Φλέγρα, καθώς είναι τo γραφτό της, θα καεί, αλλά γι άλλο λόγο και αφορμή.

4 σχόλια:

Τη 28 Ιουλίου 2011 στις 6:04 π.μ. , Ο χρήστης Blogger amin είπε...

:-)

Turbulence Training

 
Τη 28 Ιουλίου 2011 στις 9:51 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

O metoxos blodarei kanontas mpania stin Chalkidiki?

Dim

 
Τη 13 Νοεμβρίου 2011 στις 4:30 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Vpower είπε...

Spiegel: Το Βερολίνο ετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
----> http://greekreview.blogspot.com/2011/11/spiegel.html

Η δαιμονοποίηση της Ευρώπης – Του Νικου Xρυσολωρα
—–> http://greekreview.blogspot.com/2011/11/x.html

Κομισιόν: Στο 8,9% φέτος το έλλειμμα, η ανάπτυξη θα έρθει στην Ελλάδα όχι νωρίτερα από το 2013 - του Vpower
---> http://greekreview.blogspot.com/2011/11/89-2013-vpower.html

Απίστευτο άρθρο για την Ελλάδα στις ΗΠΑ προβληματίζει…
-----> http://greekreview.blogspot.com/2011/11/blog-post_05.html

Τα σενάρια συνομοσιολογίας, και η ανεξήγητη επιτυχία τους σε σχέση με την πολιτική μας πραγματικότητα ....του Vpower
----> http://greekreview.blogspot.com/2011/10/vpower_28.html

Το 1843 η πρώτη σύμπραξη πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα , Του Νικου Xρυσολωρα
—> http://greekreview.blogspot.com/2011/11/1843-x.html

 
Τη 21 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:17 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Μπράβω ρε συμπολίτη βασικέ, άργησες άλλα για μια ακόμη φορά ο ιστορικός παραλληλισμός σου σκίζει.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα