Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μες του μυαλού σου το μπουρδέλο

Διαβάζοντας την επιστολή απάντηση απολογία του κυρίου Πέτρου Κωστόπουλου για το κλείσιμο της ΙΜΑΚΟ έκανα μερικες σκέψεις ψύχραιμες χωρίς ίχνος χαιρεκακίας , μερικες στιγμες μάλιστα ένοιωσα μια βαθειά θλίψη για τις στενοχώριες τις έννοιες και τα δυσβάσταχτα βάσανα που περνά κάποιος άνθρωπος που υπήρξε μέχρι πρότινος ο γκουρού της ανεμελιάς και της ελαφράδας για ένα μεγάλο κομμάτι της νεοελληνικής μας κοινωνίας.
Ωστόσο η έκπληξη ή η αποκορύφωση αν θέλετε της κατάθλιψης που τραγικά διαπερνά όλο το κείμενο έρχεται τη τελευταία στιγμή στο τελευταίο υστερόγραφο:
''ΥΓ.4: Πάτησα σχεδόν τα 60 αλλά επιμένω: Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή. Θα τα ξαναπούμε…"

Δεν λέω , μπορεί και να'ναι ηρωικό να βλέπεις τον καπετάνιο να βουλιάζει με το πλοίο του, μέσα στα τοξικά απόβλητα που ο ίδιος δημιουργούσε όλα αυτά τα χρόνια, φωνασκώντας 'δεν μετανοιώνω', αλλά πείτε μου αν υπάρχει ένας στοιχειωδώς σκεπτόμενος και ευαίσθητος Έλληνας που να μη γνωρίζει έστω και εκ τω υστέρων ότι το εν λόγω απόφθεγμα υπήρξε ένα απο τα βασικά συνθήματα με τα οποία η πασοκική πανούκλα έπεσε πάνω στη παραζαλισμένη μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία τότε στα μέσα της δεκαετίας 80 για να αποπλανήσει και να μυήσει σχεδόν τους πάντες δεξιούς αριστερούς στις ιερές αξίες του σταρχιδισμού, του κωλαρπαξισμού, του τομαρισμού, της απενοχοποίησης του κυνηγιού του κέρδους και της εφήμερης δόξας και να μας βάλει όλους να τρέχουμε κακόγουστοι χωρίς μνήμη λαχανιασμένοι και χαζοχαρούμενοι προς τον όλεθρο. Κρίμα που 60 χρόνια ζωής δεν άφησαν ούτε ένα τόσο δα ίχνος γνώσης μέσα στην ύπαρξη του κυρίου Κωστόπουλου.
Του αφιερώνω ένα τετράστιχο που σε κάποιους θα θυμίσει κάτι:

Η ζωή είναι μεγάλη
κι αν την κάνεις καρναβάλι
Θα'ρθει η ώρα να χτυπήσεις
το ξερό σου (τ'αδειανό σου;) το κεφάλι

Γιάννης Αγγελάκας


Για την αντιγραφή Βασικός Μέτοχος. Γιατί το υπέροχο κείμενο του Γιάννη έρχεται από παλιά. Αει σιχτίρ επιτέλους...

13 σχόλια:

Τη 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:41 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ο δείμος του πολίτη είπε...

Για μένα είναι η εκδοτική προσωποποίηση της χυδαίας λαϊκίστικης υποκουλτούρας που έριξε στο βόθρο κάθε ποιότητα, που έθεσε ως κεντρικό ζήτημα του δημόσιου διαλόγου το τίποτα, το εφήμερο, το τυχαίο με το πρόσχημα της τέχνης, που υποβίβασε τη γυναίκα, τον εργαζόμενο και την εργασία, που έδιωξε κάθε κριτική σκέψη από τον αναγνώστη.

 
Τη 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:45 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Η είδηση της κατάσχεσης στον όμιλο IMAKO δεν εξέπληξε. Επρόκειτο για ένα προδιαγεγραμμένο θάνατο: εδώ και μήνες οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι, οι επιταγές «σκάνε» και η στρόφιγγα που προμήθευε υπέρογκα δάνεια έχει κλείσει. Παρόλα αυτά η προσωπική επιστολή του επικεφαλής της εταιρείας Πέτρου Κωστόπουλου έβαλε φωτιά στο Διαδίκτυο.

Ούτε αυτή μπόρεσε, όμως, να διαχειριστεί το κλίμα οργής που διαχέεται και να καταλαγιάσει τα οξυμένα πνεύματα. Βλέπετε, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα, ο Πέτρος Κωστόπουλος έχει βρει στέγη στο τηλεοπτικό δίκτυο ANT1, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα: να πουλάει το τίποτα για κάτι, το ανούσιο για σημαντικό και το χυδαίο για ευγενές. Για πρώτη φορά, όμως, έρχεται αντιμέτωπος με την κοινωνική κατακραυγή.

Οι διάφοροι υπερασπιστές του –πανελίστες, τραγουδίστριες και μοντέλα– χαρακτηρίζουν τα οξύστομα σχόλια, που ακούγονται, σαν χαιρεκακίες. Θυμίζουν, μάλιστα, το γνωστό ρητό «όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου μη χαίρεσαι, καθώς θα έρθει σύντομα και σε εσένα η φωτιά».

Θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι ο Πέτρος Κωστόπουλος μας παραέτριψε στη μούρη τόσα χρόνια τη ζωή του, για να τον αφήσουν στην ησυχία του τώρα. Μάθαμε με λεπτομέρεις για τις διακοπές με τα σκάφη του, τις ψαρούκλες στη Μύκονο, τα πάρτι και τα πανάκριβα πούρα με τους κολλητούς. Μας τα είπε όλα με το «νι» και με το «σίγμα» και τώρα πληρώνει τις συνέπειες.

Σήμερα, επιχειρεί με την επιστολή που ο ίδιος ονομάζει «απολογισμό» να απαρνηθεί τον τίτλο του βασιλιά του ελληνικού λάιφ στάιλ και να ντυθεί με το μανδύα του σκληρά εργαζόμενου επιχειρηματία που θρηνεί το χαμό του δημιουργήματός του. Δυστυχώς, όμως, έχει κάνει πολλά για να κερδίσει αυτό τον τίτλο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να αλλάξει τη δημόσια εικόνα του από τη μία μέρα στην άλλη.

Ο ίδιος δηλώνει ότι αποτελεί το «εξιλαστήριο θύμα μίας στρεβλής κατάστασης». Στο σημείο αυτό δε μπορώ παρά να συμφωνήσω. Προφανώς, δεν φταίει ένας Κωστόπουλος για τα δεινά μίας χώρας. Στην πραγματικότητα, εκμεταλλεύθηκε ένα κοινωνικό κλίμα και τις διασυνδέσεις του για να χτίσει τη μικρή μιντιακή αυτοκρατορία του, πουλώντας νεοπλουτίστικο λάιφ στάιλ και αντιαισθητική ξιπασιά.

Μ’ αυτό τον τρόπο, το άλλοτε ασήμαντο κομματικό στέλεχος μετατράπηκε σε επιχειρηματία και κολλητό-διασκεδαστή των ισχυρών του χρήματος σ’ αυτή τη χώρα. Ένα ολόκληρο σύστημα του έδωσε το δικαίωμα να συμμετέχει σε χορό εκατομμυρίων παίρνοντας γενναιόδωρα δάνεια, χωρίς να εκπληρώνει τα αντίστοιχα τραπεζικά κριτήρια.

Με την ανοχή και συχνά με τα χειροκροτήματα του κοινού όχι απλώς αποενοχοποίησε τη βίζιτα, αλλά και την κατέστησε σχεδόν πρότυπο. Αποενοχοποίησε την άνευ αξίας μέσω γρήγορη άνοδο και έγινε ο πρεσβευτής μιας ιλουστρασιόν ζωής, που ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας κυνηγούσε λυσσαλέα τα τελευταία 25 χρόνια. Με συνέπεια σέρβιρε τις συνταγές του δικού του τρόπου ζωής προς μαζική κατανάλωση. Τα ακριβά κοστούμια και ρολόγια του, τα ακόμα πιο ακριβά αμάξια του ήταν το σήμα κατατεθέν ενός τρόπου ζωής που σήμερα κατακρημνίζεται, αλλά και προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι αυτοί που έχουν ξεχυθεί να τον κατασπαράξουν είναι σε μεγάλο βαθμό το πρώην κοινό του. Πολλοί απ’ όσους τα προηγούμενα χρόνια κατανάλωναν τα υποπροϊόντα του, τώρα βιώνουν την ανώμαλη προσγείωση στην κρίση και στρέφονται εναντίον αυτού που τους πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Άρθρο της Νεφέλης Λυγερού από το Aixmi.gr.
Τα λέει απλώς ΟΛΑ.

 
Τη 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:53 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ο δείμος του πολίτη είπε...

Όντως τα λέει όλα, νομίζω κι εγώ. Πάντως το αστείο είναι ως "άντρας' αποφάσισε στα 60 του να κάνει απολογισμό. Εμείς τι είμαστε; ομοφυλόφιλοι ή μλκ που κάνουμε τακτικά αυτορκιτική;

 
Τη 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 1:53 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Γι αυτό και ο τίτλος του ποστ αγαπητέ Δείμε...

 
Τη 26 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:37 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Καλώς μας ξανά'ρθες, Βασικέ μου.
Και με θαυμάσιο κείμενο!
Ανέκαθεν αντιπαθούσα αυτό το γελοίο και επηρμένο υποκείμενο. Δεν διάβασα το κείμενό του και δεν πρόκειται να το κάνω. Στα μούτρα του καθρεφτίζεται το 80% των κατσαπλιάδων που μας έφεραν ώς εδώ. Ευτυχώς, ο κόσμος αυτός βουλιάζει, αλλά μαζί του βουλιάζουν και πολλοί από εμάς στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Οι υπόλοιποι βλέπουμε τη χώρα να καταρρέει και να χάνει μέσα σε 2 χρόνια ό,τι μας έκανε περήφανους "κληρονόμους": τα αρχαία και οι πίνακες κλέβονται από τα μουσεία, τα κτήρια καίγονται, οι είσοδοι του Μετρό διαλύονται.

Τι απομένει; Τα σχολεία που δεν προσφέρουν πλέον ούτε τη βασική μόρφωση;
Λαός αστοιχείωτος θα είναι πάντα ραγιάς. Και το ξέρουν.

Αν σε ενδιαφέρει, ένας παραγωγός στο "Κόκκινο" διάβασε ένα σπαραξικάρδιο κείμενο της συζύγου του Κωστόπουλου, Τζένης Μπαλατσινού, από το μπλογκ (!) της. Είναι για χοντρό γέλιο!
Καλή Σαρακοστή (έτσι δεν λένε;)

 
Τη 26 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:04 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger γ.κ. είπε...

η νεφέλη λυγερού μπορεί να έγραψε, σταθερό κείμενο αλλά το τέλος του!! Δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο το βρίσκω "Προπαγανδιστικό" και εύκολο .

Οι 500 που ---με αφορμή αυτόν---- θάβουμε το life style και του τρόπους Κοινωνικής Αναρρίχησης που πρότεινε.---η ομάδα του----δεν είμαστε δα και "το πρώην κοινό του."

.............................

εγώ το παρακάτω σχόλιο άφησα στο "βήμα" αυτό αφήνω και εδώ φίλε βασικέ

"Θα ήθελα να την χάσεις σύντομα και αυτή τη δουλειά (της τηλεόρασης)που σου έμεινε!
Όχι για τι θέλω να πάθεις κακό! (ειλικρινά το λέω) αλλά γιατί θέλω να μην υπάρχουν θεατές για τέτοιες εκπομπές(τέτοιας ποιότητας κ τέτοιας αισθητικής)
ούτε στην Ελλάδα ούτε και σε όλο τον κόσμο
γιατί αυτό θα σήμαινε κάτι καλύτερο για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων.

Ζωή δεν είναι το life style
ζωή είναι η στάση που κρατάς (απέναντι στα πράγματα που σε περιβάλλουν)
κατά την διάρκεια της
και εσύ δεν είχες καμιά Διαφοροποίηση απ΄αυτά που συνέβαιναν...ήσουν ένα μ΄αυτά.

υ.γ. εύχομαι το μέλλον να σε βρει περισσότερο σοφό.
Το θέμα (ειδικά όταν η Τάση μας είναι ο δημόσιος χώρος)
δεν είναι αν μπορούμε να επωφεληθούμε από μια κατάσταση αρρωστημένη αλλά αν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση,
από αυτή την Θέση κρινόμαστε όλοι απ΄αυτή κρίθηκες και εσύ και εκατοντάδες άλλοι 60ρηδες που καμάρωναν πως ήταν Μέσα στα Πράγματα 20-30χρόνια.

Τώρα που η Θέση Σας έφερε την χώρα εδώ που είναι (η κοινή σας θέση !) δεν ψάχνει κανείς να σε Στοχοποιήσει ειδικά εσένα!
Όλοι όμως αυτοί που ήταν στην απ΄εξω 20-30 χρόνια τώρα είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω άποψης είτε και από έλλειψη των απαραίτητων "ικανοτήτων"
Στοχοποιούν την Θλιβερή σας Θέση....το βρωμερό σας εμπόρευμα!!

υ.γ. μπορεί να έρθει μια άλλη χειρότερη φάση με σκληρούς Καπιταλιστές που θα μας πίνουν το αίμα με το Μπουρί της σόμπας αλλά δεν θα είναι δήθεν ..........
θα είναι ή ΤΑΝ ή επι ΤΑΣ
αυτό είναι που έλειψε απ΄τα Νιάτα σας σε κάτι τέτοιο δεν σταθήκατε απέναντι αυτό είναι που θα σας στοιχειώνει...(όλους σας - οχι εσένα μόνο) οτι μπήκατε τόσο χοντρά μέσα στον Καταναλωτισμό που δεν διαβάσατε ποτέ το σύνθημα στον τοίχο
""Όσα ρούχα κι΄αν αγοράσεις εγώ σε προτιμώ γυμνή"""
και ντύσατε εαυτούς και χώρα με σκουπίδια και κουρέλια...

................................


Καλημέρα βασικέ :-)

 
Τη 26 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:42 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger γ.κ. είπε...

υ.γ.
Ξεχάσαμε τον Αγγελάκα που έδωσε την αφορμή για επικοινωνία

Μέγας! κατά την γνώμη μου
κ αντίποδας
όχι μόνο του Κωστόπουλου (που φυσικά δεν τίθεται θέμα)
αλλά, κατά την ταπεινή μου πάντα γνώμη,
ακόμα και του "μεγάλου" Σαβόπουλου

γιατί ενώ και οι δύο έχουν ταλέντο που περισσεύει

λόγω πιθανόν αλλού "πνευματότυπου"
ο ένας εντάσσεται και ο άλλος μένει έξω

ο ένας υμνεί κ καταγράφει το γενικό
(που τραγουδιέται Και απ΄τους Κωστόπουλους)
ο άλλος παραμένει Ποιητής μόνο για τους υπόλοιπους... τους απ΄Εξω!

αυτούς που το σύστημα απαξιώνει χαρακτηρίζοντας τους
καμμένα χαρτιά....
αποτυχημένους...
κ λίγους ...

ας ξέρει τουλάχιστον ο Γιάνναρος πως υπάρχουμε πολλοί που τον προτιμάμε
γιατί οι στίχοι του μας Μιλάνε ακόμα κ μας θυμίζουν πολύ Ιδιαίτερες σκέψεις κ στιγμές μας.

 
Τη 26 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:48 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Λωτοφάγε με αυτά τα ζοφερά που περιγράφεις θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον. Με τα χειρότερα να έρχονται. Γιατί η βία που γεννιέται μέσα από το μπάχαλο θα είναι η αιτία των δεινών μας και η αναφορά για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Ψουξ, ΜΑΖΙ σου. Με το υστερόγραφο κυρίως...

 
Τη 28 Φεβρουαρίου 2012 στις 6:43 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Νομίζω πως ένα σχετικό άρθρο από το μπλογκ Βαψομαλλιάδες" μπορεί να συμπληρώσει πλήρως το ποστ σου.
Πέτρος Κωστόπουλος: το βλαχοκυριλέ βάψιμο (και η αντίστοιχη εμφύτευση)…

 
Τη 21 Μαρτίου 2012 στις 1:18 π.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Βασικέ Μέτοχε την καλησπέρα μου !
Φανατικός οπαδός του ''η ζωή είναι μεγάλη'' και εγώ.
Είναι οι δυο κυριαρχες τάσεις της Ελληνικής κοινωνίας βλέπεις.
Να'σαι καλά σε οτι κι αν κάνεις.

 
Τη 4 Απριλίου 2012 στις 10:45 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ...Ατακαδόρ είπε...

Άργησα νά 'ρθω... είχα πολλές δουλιές...

Στον Π.Κ. και στους -πολλούς και πολλές δυστυχώς!- του "κλίματός του" αφιερώνω το του Τάσου Λειβαδίτη:

ΕΠΙΤΥΜΒΙΟ

Ενθάδε κείται κάποιος που
«οι άλλοι τί θα πούν»
και η επιθυμία ν' αρέσει
τόσο πολύ του κλέψανε
ό,τι είχε πιο δικό του...
ώστε δεν κείται εδώ κανείς.

 
Τη 6 Απριλίου 2012 στις 11:24 π.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Κακιούλες πολλές εκφράζονται για έναν ο οποίος ούτε το δημόσιο χρήμα έφαγε, ούτε και πίεσε κάποιον να αγοράσει καινα διαβάσει τα περιοδικά του.
Όποιανου και όποιας κουφιοκεφαλάκηδων έτυχε να έχουν πρώτυπα το life style που πλάσσαρε, δική τους επιλογή.
Όπως δική μου επιλογή είναι ναμη ακούω εκμοντερισμένες αμπελοφιλοσοφίες που δεν δοαφέρουν στην ουσία απ αυτό που τραγουδούσε επι το λαικότερον ο μεγάλος Στέλιος για την κακούργα κενωνία.

 
Τη 25 Απριλίου 2012 στις 4:39 π.μ. , Ο χρήστης Blogger parisian είπε...

Εντάξει ο άνθρωπος είναι τραγικός γενικά αλλά να το παίζει κ θλιμμένος,οκ μου προκαλεί αηδία αλλά μεγαλύτερη αηδία μου προκάλεσε το κείμενο τησ γυναίκας του στο blog της. Μα καλά αναρωτιέμαι τι ακριβώς προσπαθούν να πετύχουν με αυτές τισ ψεύτικες ,κατά τη γνώμη μου,κλάψες. Ασ χαλαρώσει λίγο ο Κωστόπουλος και ο κάθε Κωστόπουλος και ας χαλαρώσει λιγάκι που θα το παίξει κ φιλοσοφιμένος...που την έμαθε τη φιλοσοφία κάπου ανάμεσα απο Villa Mercedes και Rex? Έλεος πλέον με το κάθε ξεφτίλα...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα